EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Top 10 – Cele mai temute trupe armate ale lumii. GALERIE FOTO

1. Trupele americane navale Seals

Trupele Autoritatii navale a Statelor Unite pentru apa, aer si pamant (SEAL) sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a lucra sub apa si au parte de recunostinta in ceea ce priveste lupta contra terorismului, salvare de ostatici si strategii neconventionale.

Operatiune faimoasa: O echipa autorizata de Barrack Obama l-a omorat pe Osama Bin Laden in casa acestuia din Pakistan. Trei luptatori SEAL au omorat si trei pirati somalezi cand au tinut ostatic un capitan.

2. Grupul Alpha

Este echipa Rusiei contra terorismului, formata din 700 de soldaţi foarte duri. A fost infiintata in 1974 si a supravietuit pana acum in ciuda caderii Uniunii Sovietice.

Operatiune faimoasa: Operatiunea de eliberare a ostaticilor din 2004 de la scoala din Beslan, cand 1200 de ostatici erau tinuti de separatistii ceceni, care s-a incheiat cu 31 de teroristi ucisi. Un rezultat bun, dar obţinut cu preţul pierderii vieţii a 350 de civili.

3. Trupele Kaibiles

Acestea sunt fortele comando neinfricate care au luptat impotriva revolutiei din Guatemala. Sunt experti in operatiuni de razboi in jungla si operatiuni militare impotriva insurgentilor. Create in 1975, aceste trupe au pornit la drum cu motto-ul:

„Daca avansez, urmeaza-ma. Daca ma opresc, indeamna-ma sa merg inainte. Daca ma opresc, ucide-ma”.

Operatiune faimoasa: Opt Kaibiles au fost ucisi si cinci raniti intr-o ambuscada in Congo, unde au actionat fortele de mentinere a pacii ONU. Soldatii morti au fost parte din operatiunea esuata de a-l captura pe comandantul Armatei de Rezistenta.

 

4. Sayeret Matkal

Fortele speciale de elita a fortelor de aparare israeliene sunt formate în principal din experti in arme mici si arte martiale, instruiti sa adune informatii din spatele liniilor inamice. In prezent, sunt implicati in actiuni contra terorismului si eliberari de ostatici.

Operatiune faimoasa: Cunoscuta si sub numele de Operatiunea Entebbe, aceştia au desfăşurat o misiune de salvare pentru a elibera ostaticii tinuti in avionul 139 de la Air France, pe aeroportul Entebbe din Uganda in 1976. Un soldat israelian, 45 soldati ugandezi, 6 teroristii si 3 ostatici au fost ucisi in operatiune, in urma careia au fost totusi eliberati 100 de ostatici.

5. Kopassus

Formate in 1952, fortele speciale de temut ale armatei indoneziene si-au castigat rapid o reputatie proastă, fiind varful de lance al operatiunilor militare guvernamentale.

Operatiune faimoasa: In 1981, un grup extremist islamic au preluat controlul pe avionul cu zborul 206 Garuda. Dupa ce avionul a aterizat, comandoul Kopassus au executat o operatiune intr-un ritm foarte rapid, omorand 3 teroristii si eliberand 50 de pasageri.

6. Grupul Serviciilor Speciale (SSG)

Sunt fortele de lupta de elita si serios echipate ale Pakistanului. Acestea desfasoara operatiuni militare neconventionale, sabotaj, adunare de informatii si spionaj.

Operatiune faimoasa: In 1994, teroristi afgani au luat controlul asupra unui autobuz scolar cu 74 de copii si 8 profesori. Dupa ce negocierile nu au dus nicaieri, comandoul SSG a folosit o explozie ca diversiune si apoi i-a ucis pe cei trei teroristi.

7. Delta Force

Delta Force este o forta speciala pentru operatiuni militare a armatei Statelor Unite, cunoscuta si sub numele de Primul Detasament Operational al Fortelor Speciale Delta.

Operatiune faimoasa: Au jucat un rol important in invaziile din 2003 din Iraq. Se presupune ca au intrat inainte in Baghdad pentru a ghida atacurile aeriene si pentru a sabota liniile de comuncatii ale Iraq-ului.

8. Trupele SAS britanice

Trupele SAS „mananca pe paine” operatiuni militare contra-revolutionare si de recunoastere a tintei.
Se instruiesc acasa, in munti, jungle, deserturi si medii urbane, si sunt primii soldati care sustin ca, dupa ce ies la pensie, au in vedere sa se imbogateasca prin scrierea unei carti de succes.

Operatiune faimoasa: Au incheiat criza de ostatici din 1980 de la ambasada Iranului din Londra. Trupele au folosit grenade paralizante pentru a dezorienta teroristii si au ucis 5 din 6, salvand 19 ostatici.

9. Eko Cobra

Este unitatea austriaca contra terorismului formata din 200 de soldati, recunoscuti în intreaga lume pentru abilitatile lor de catarare.

Operatiune faimoasa: Cobrele sunt singura unitate care a incheiat o operaţiune de preluare a  unui avion de catre teroristi, cand inca era in aer. In 1996, patru Cobre erau la bordul aeronavei Tupolev 154 care escorta prizonierii deportati catre Lagos. Un prizonier nigerian evadat  a amenintat echipajul cu un cutit si cerea sa fie dus in Germania sau Africa de Sud. Cobrele au dezarmat individul si l-au predat autoritatilor la aterizare.

10. Regimentul Serviciului Special Aerian

Unitatea fortelor speciale de elita a armatei australiene este cunoscuta sub numele de S.A.S. Impartita in 3 escadrile, acesti soldati sunt specializati in operatiuni contra-terorism, supraveghere si recunoastere si alte operatiuni de asalt.

Operatiune faimoasa: Luptatorii S.A.S. Mark Donaldson si Ben Roberts – Smith au primit Crucea Victoria pentru Australia pentru actiunile lor extrem de curajoase din timpul luptelor in Afghanistan, relatează thewondrous.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata