EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Tranzacţie-bombă între „rechinii imobiliari” ai Iaşului, cu o firmă care a câştigat 11,984 milioane euro din fonduri europene

– GEMADA SERV, firma care a câştigat o finanţare de 11,984 milioane euro pentru construcţia „Centrului de Agrement Royal” în Iaşi a fost vândută către „rechinul imobiliar” Eusebiu Siminiceanu

– Cu o zi înainte de vânzarea firmei, „Fene Grup”, firma deputatului Relu Fenechiu, s-a angajat să participe la achitarea creditului pe care „Gemada Serv” trebuie să îl contracteze pentru a finanţa lucrările

Interesant este faptul că la o zi după ce Fenechiu îşi dă acordul pentru finanţarea GEMADA SERV, această firmă este vândută lui Siminiceanu

– Vânzarea firmelor care au obţinut finanţări europene se poate face numai cu respectarea unor condiţii; ADR Nord-Est urmează să ne comunice dacă tranzacţiile cu părţi sociale la GEMADA SERV pun în discuţie rezilierea contractului pentru „Centrul de Agrement Royal”

 

Unul dintre cele mai mari proiecte cu finanţare europeană din Iaşi este „Centrul de Agrement Royal”, cu o valoare de 21,688 milioane euro, din care 11,984 milioane euro reprezintă valoarea grantului. Beneficiar al acestei finanţări este „Gemada Serv”, firmă cu un istoric tumultuos, deşi rezultatele finaciare ale acestui agent economic pot fi considerate cel mult modeste.

 

Cum a ajuns Cihodaru patron la Gemada Serv

Înfiinţată în 2006, cu sediul în Braşov, „Gemada Serv” a fost cumpărată în iunie 2008 de către Nicolai CIHODARU (născut la data de 04.08.1940), care a devenit unic asociat şi unic administrator. Cumpărătorul este tatăl „rechinului imobiliar” ieşean Bogdan Cihodaru, iar la această cesiune a fost reprezentat de mandatar Sorin COŢOFREI (16.11.1978). Tranzacţia a inclus şi modificarea sediului social, în Iaşi, str. Cişmeaua Păcurari nr.1A, adresă la care figurează domiciliul lui Nicolai Cihodaru.

După numai o lună, în iulie 2008, „seniorul” Cihodaru se retrage din firmă, iar unic asociat şi administrator devine „juniorul” Bogdan Cihodaru.

În 2008, firma a raportat o cifră de afaceri de 78.878 lei şi o pierdere de 963 lei, cu 3 angajaţi, dar demn de menţionat este faptul că datoriile totale la 31 decembrie 2008 erau de 1,486 milioane lei, de peste 10 ori mai mari faţă de 31 decembrie 2007.

În 2009, anul în care a câştigat finanţarea, „Gemada Serv” Iaşi a înregistrat o cifră de afaceri de 13.328 lei şi un profit net de 2.769 lei, cu doi angajaţi, iar datoriile totale la sfârşitul anului au urcat la 5,55 milioane lei.


Puşca şi cureaua lată… ce patron eram odată!

În septembrie 2010, după aprobarea proiectului „Centrul de Agrement Royal”, se efectuează o majorare de capital social (de 50 lei!), în urma căreia „seniorul” Nicolai Cihodaru revine în firmă, ca asociat minoritar (20%) şi unic administrator, „juniorul” rămânând doar asociat majoritar (80%), nu şi administrator.

După numai câteva zile, tot în septembrie 2010, Bogdan Cihodaru se retrage din firmă, iar Nicolai Cihodaru redevine „ce a fost odată”, adică unic asociat şi administrator.

Pentru necunoscători, această vânzare a firmei s-a efectuat în două etape pentru a se fenta prevederile OUG 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale.


Rechinul mare îl înghite pe cel mic? Sau cel cu bani pe cel fără?

Pe 30 martie 2011, Nicolai Cihodaru este revocat din funcţia de administrator, în această poziţie fiind numit Sorin COŢOFREI, dar cea mai importantă modificare survine la capitolul asociaţi: asociat majoritar, cu 96,67% din capitalul social, devine Eusebiu-Mihail SIMINICEANU (26.10.1967), un alt „rechin imobiliar” cu recunoaştere în nord-estul României, în timp ce „seniorul” Cihodaru rămâne cu 3,33% din capitalul social.

La ora actuală, GEMADA SERV SRL Iaşi (J22/1875/2008;  CUI 18652007) are ca obiect principal de activitate „restaurante”, iar capitalul social de 300 lei este deţinut de:

¤ SIMINICEANU EUSEBIU MIHAIL (26.10.1967, Hârlău) – 96,67%
¤ CIHODARU NICOLAI (04.08.1940, Chişinău) – 3,33%
Funcţia de administrator este deţinută de COŢOFREI SORIN (16.11.1978, Dorohoi), considerat un apropiat al lui Bogdan Cihodaru.

 

„Bunul samaritean” Relu Fenechiu sare în ajutorul „Gemada Serv”

Firma deputatului Relu Fenechiu, „Fene Grup” SA a câştigat (împreună cu „Build Corp” SRL Iaşi) licitaţia pentru executarea lucrărilor la „Centrul de Agrement Royal”, cu o valoare estimată de 48 milioane lei.

„Fene Grup” nu s-a mulţumit numai cu această calitate de constructor, motiv pentru care a decis să şi finanţeze proiectul. Mai exact, pe 29 martie 2011, acţionarii societăţii (Relu şi Lucian Fenechiu) au aprobat ca FENE GRUP SA „să devină codebitor pentru creditul pe care îl va contracta firma S.C. GEMADA SERV S.R.L. la banca în ceea ce priveşte derularea şi implementarea proiectului Centrul de Agrement Royal subvenţionat din fonduri europene şi aprobat prin contractul de finanţare nr. 574 din 26.10.2009 semnat de către S.C. GEMADA SERV S.R.L. cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est”.

Altfel spus, GEMADA SERV nu era în stare să achite acest credit, motiv pentru care „bunul samaritean” Relu Fenechiu s-a oferit să ajute firma familiei Cihodaru.

 

Ţeapă sau premeditare?

Interesant este faptul că la o zi după ce Fenechiu îşi dă acordul pentru finanţarea GEMADA SERV, această firmă este vândută lui Siminiceanu. Dacă „Fene Grup” a ştiut sau nu de această tranzacţie rămâne de văzut, dar faptul că până acum nu a anulat hotarârea sugerează că a ştiut… (sau poate încă nu a aflat?!)

Aceeaşi Hotărâre AGA din 29 martie 2011 a mai stabilit ca „Damian Mihai-Bogdan, directorul general adjunct al societăţii, în calitate de împuternicit, să semneze în numele şi pe seama societăţii contractul de credit, contractele de garanţii accesorii, precum şi orice alte documente de referitoare la modificarea condiţiilor de acordare şi garantare al creditului ori de modificare a scadenţei acestuia, precum şi orice acte accesorii acestora”.

Pe 18 mai 2011, s-a întrunit AGA de la „Fene Grup” cu un singur scop – „mazilirea” lui Damian. Astfel, acţionarii au decis „scoaterea din administrarea societăţii a funcţiei de director general adjunct şi revocarea din această funcţie a numitului Damian Mihai-Bogdan”.

În aceste condiţii, cel care a fost mandatat să semneze contractele cu „Gemada Serv” nu mai are acest drept, ceea ce complică şi mai mult situaţia firmei care derulează proiectul „Centrul de Agrement Royal”.

 

Legal nu înseamnă neapărat corect!

Operaţiunile de schimbare a asociaţilor şi/sau administratorilor sunt legale, nimic de zis. Numai că, în cazul proiectelor cu finanţare europeană, există nişte condiţii suplimentare care trebuie îndeplinite, una dintre acestea fiind notificarea organismului intermediar (ADR Nord-Est, în acest caz) privind modificările efectuate şi „resemnarea” documentelor de către noua persoană care reprezintă legal firma.

Deoarece nu am dorit să divulgăm numele firmei înainte de apariţia articolului, ADR Nord-Est îşi va exprima poziţia faţă de aceste tranzacţii şi faţă de posibilitatea de reziliere a contractului după publicarea articolului. Vom reveni cu prezentarea acestei poziţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata