Cea mai puternică erupţie solară din ultimii 5 ani, aşteptată astăzi

O erupţie solară neobişnuit de puternică, reperată de un observator spaţial al NASA, ar putea perturba activitatea sateliţilor, comunicaţiilor şi reţelelor electrice terestre miercuri, au avertizat responsabili, citaţi de AFP.

O erupţie solară cu magnitudine similară nu a mai fost observată din 2006, potrivit Serviciului meteorologic american /NWS/.

„Soarele a cunoscut în 7 iunie o erupţie solară de forţă medie /M-2/, cu o ejecţie de masă coronală /CME/ vizibil spectaculară”, a precizat observatorul dinamicii solare al Agenţiei spaţiale americane într-un comunicat.

„Marele nor de particule s-a ridicat rapid, iar apoi a căzut, părând să acopere o zonă care reprezintă aproape jumătate din suprafaţa solară”, potrivit aceluiaşi document.

Erupţia a cunoscut un vârf la 05h41 GMT.

Cum ea nu a avut loc în direcţia Pământului, efectele sale ar trebui să rămână „relativ slabe”, potrivit NASA.

Centrul previziunilor spaţiale al NWS a descris erupţia drept „spectaculară” şi „susceptibilă să provoace o furtună geomagnetică de intensitate între minoră şi moderată în 8 iunie, începând din jurul 18h00 GMT.

Această furtună „conţine o cantitate importantă de protoni cu înaltă energie /peste 100 MeV/, ceea ce nu s-a mai produs din decembrie 2006”, subliniază comunicatul.

Furtuna geomagnetică ar putea provoca perturbări în reţelele electrice şi sateliţii GPS în special şi să oblige avioanele de linie să-şi modifice itinerarul deasupra regiunilor polare, potrivit unui purtător de cuvânt.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.