EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Parlamentul European susţine aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen

Parlamentul European a adoptat miercuri la prânz, la Strasbourg, raportul elaborat de Carlos Coelho (PPE) cu privire la îndeplinirea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, ceea ce înseamnă că eurodeputaţii şi-au dat avizul favorabil pentru aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen, considerând că acestea sunt deplin pregătite.

Raportul a fost adoptat cu 487 voturi pentru, 77 voturi împotrivă şi 29 de abţineri.

Parlamentul European are însă doar un rol consultativ în procedura decizională de extindere a spaţiului Schengen. Decizia finală va fi luată de miniştrii de interne europeni în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), însă nu a fost decis un calendar în acest sens. O reuniune a acestui Consiliu are loc joi, în Luxemburg, unde miniştrii de interne ar urma doar să confirme faptul că cele două state au finalizat pregătirile tehnice pentru intrarea în spaţiul Schengen.

În dezbaterea din plenul PE asupra raportului său, eurodeputatul Carlos Coelho a subliniat că spaţiul Schengen este un pilon important al UE, ce trebuie consolidat prin aderarea României şi a Bulgariei la acest spaţiu.

”Încă de la aderarea la UE, România şi Bulgaria au dorit ca cetăţenii lor să se bucure deplin de drepturile ce li se cuvin, iar acest lucru înseamnă şi aderarea la spaţiul Schengen. Este clar că cele două ţări trebuie să fie felicitate pentru eforturile făcute”, a spus raportorul PE.

Raportul Coelho arată că cele două state au dovedit că sunt suficient de pregătite pentru aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen într-o manieră satisfăcătoare. Documentul menţionează că, ”ţinând cont de rezultatele evaluărilor şi ale vizitelor de reevaluare necesare realizate de echipele de experţi, raportorul PE ajunge la concluzia că, ”deşi există unele chestiuni deosebite care vor necesita o informare periodică şi o urmărire pe viitor, acestea nu constituie un obstacol pentru deplina aderare a celor două state membre” la spaţiul Schengen.

Citește și
1 Comentariu
  1. inga spune

    cine este autorul materialului, am nevoi pentru sursa la licenta
    RASPUNS:
    Agentia Nationala de Presa AGERPRES (agerpres.ro)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata