EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Procesatorii din industria cărnii au cerut o intervenţie politică în cazul companiilor suspectate de fraudă cu banii europeni

Procesatorii din industria cărnii au cerut o intervenţie politică în cazul companiilor româneşti suspectate de fraudă cu banii europeni veniţi prin programul SAPARD, întrucât acestea riscă să intre în faliment dacă vor fi nevoite să returneze întreaga valoare a proiectului, a declarat, miercuri,  vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan.

„Dacă am cumpărat echipamente de 100.000 de euro în cadrul unui proiect SAPARD de 1-2 milioane de euro, nu înţeleg de ce, în primul rând, ni se cere valoarea întregului proiect şi nu valoarea incriminată de Oficiul European de Lupta Antifraudă (OLAF) pe procedura de achiziţie de echipamente.

Am solicitat primului ministru o intervenţie politică la nivel înalt pentru a obţine o decizie clară din partea Comisiei Europene prin care să se spună că sancţiunile nu vor fi aplicate întregului proiect, ci doar în cazurile unde au existat ilegalităţi. Se fac eforturi, inclusiv la MADR, dar şi la misiunea României la Bruxelles, dar deocamdată nu avem nici un răspuns”, a precizat Vişan.

Acesta a spus că 60 de proiecte mari din industria cărnii sunt incriminate pe procedurile de achiziţie de echipamente furnizate de ţări din UE.

„Vrem să înţelegem care este culpa beneficiarilor din România că firma din ţara respectivă, care a furnizat echipamentele, nu are obiect de activitate sau a fost descoperită acum de controalele lor interne cu ilegalităţi. După trei ani de criză în România, nu ştiu dacă procesatorii mai sunt în stare să plătească aceşti bani pe care, poate, îi vom recupera în instanţă, dar după 2-3 ani, când nu mai au nicio valoare ca operator economic”, a explicat vicepreşedintele ARC.

Pe de altă parte, Vişan a subliniat că în cazul în care un beneficiar român de fonduri SAPARD va fi găsit cu fraude pe bani europeni, acesta trebuie să plătească, inclusiv penal, numai că din controalele efectuate în ţară de instituţiile abilitate nu a fost găsit până acum niciun caz de fraudă.

„Multe firme intră în insolvenţă din cauza deciziei OLAF de a cere toată suma proiectului realizat cu fonduri SAPARD, iar dacă sunt scoase de pe piaţă, nu pierde doar industria ci şi ţara. Noi cerem doar să se respecte procedura.Consider că OLAF nu trebuia să se adreseze agenţiei noastre şi să recomande luarea banilor înapoi, ci să se adreseze DG Agri care ulterior trimitea o decizie României. Până acum nu este nicio decizie venită din partea CE pe această situaţie.

De asemenea, cerem un lucru de bun simţ: să se aplice cum s-a întâmplat în situaţii similare, respectiv dacă avem dubii asupra procedurii de achiziţie de echipamente, cerem doar această sumă înapoi şi facem investigaţii”, a mai adăugat vicepreşedintele ARC.

Din datele furnizate anul trecut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Europeană ar fi trebuit să recupereze aproape 13 milioane de euro din fondurile SAPARD acordate Românei, conform controalelor OLAF, suma reprezentând circa 1% din alocarea financiară nerambursabilă pe acest program. Potrivit MADR, OLAF verificase modul de implementare în România a 211 proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul SAPARD, fiind constatate anumite neregularităţi în derularea investiţiilor realizate prin 17 proiecte, ulterior numprul acestora a crescut la 60.

Debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, acesta considerând în majoritatea cazurilor analizate că procesele de achiziţii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind în concordanţă cu principiul liberei concurenţe, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achiziţiilor şi principiul eficienţei în utilizarea fondurilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata