EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Bolnavii de cancer fac un apel către autorităţi să le redea şansa de a trăi prin deblocarea accesului la tratamente

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) fac un apel disperat către autorităţi pentru a le reda şansa de a trăi, şansa care le-a fost luată prin decizia CNAS de a bloca accesul pacienţilor la tratamentele care-i mai ţin în viaţă se arată într-un comunicat al federaţiei, remis miercuri.

„Începând cu 1 aprilie, farmaciilor li s-a interzis prin ordin să mai elibereze tratamentele injectabile celor 98.000 de pacienţi oncologici, deşi autorităţile fuseseră avertizate atât de noi cât şi de către medici că acestea nu sunt disponibile în spitale”, susţin reprezentanţii FABC.

Ei spun că majoritatea pacienţilor au întrerupt tratamentele şi viaţa lor este în pericol.

Reprezentanţii FABC afirmă că au semnale că lipsesc injectabilele din judeţele Tulcea, Călăraşi, Iaşi, iar în Bucureşti Spitalele Militar, Elias, Euromedic şi parţial din Spitalul Colţea.

„Suntem consternaţi de faptul că într-o ţară în care mor oameni bolnavi de cancer înainte de vreme, pentru că din cauze financiare nu-şi primesc la timp tratamentele, CNAS a cheltuit în 2010 sub 90% din bugetul alocat Programelor Naţionale de Sănătate, cu 2,59% mai puţin decât în 2009. Înţelegem astăzi, când nici medicii de familie nu ne mai prescriu medicamente compensate, de ce am ajuns în situaţia asta. Şi noi, ca şi ei, am fost minţiţi.

Lipsa de transparenţă, de onestitate şi de compasiune faţă de suferinţele noastre ale decidenţilor din sănătate i-a determinat pe aceştia să impună legi care sfidează realitatea şi drepturile noastre. Deşi autorităţile responsabile ştiu că marea majoritate a spitalelor nu a achiziţionat medicamentele injectabile totuşi refuză să revină asupra asupra greşelii făcute în aprilie şi să redea farmaciilor dreptul de a ne elibera medicamentele de care avem atâta nevoie” arată reprezentanţii FABC.

Ei cer public Premierului României, Emil Boc, să intervină şi să ceară Preşedintelui CNAS şi Ministrului Sănătăţii să corecteze imediat această situaţie gravă astfel încât aceştia să şi poată procura tratamentele şi din farmaciile cu circuit deschis, până când spitalele vor încheia procedurile de achiziţie publică pentru toate medicamentele injectabile de care aceştia au nevoi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata