ActiveWatch critică atitudinea primarului băimărean şi pe cea a preşedintelui CJ Brăila în relaţia cu presa

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei le atrage atenţia primarului băimărean, liberalul Cătălin Cherecheş, şi preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, social-democratul Gheorghe Bunea Stancu, cu privire la unele „abuzuri” săvârşite în relaţia cu presa.

Printr-o scrisoare deschisă trimisă către edilul băimărean, ActiveWatch atrage atenţia că pe 12 mai, în calitate de proaspăt primar, a comis „o serie de abuzuri nedemocratice în relaţie cu presa, în cadrul unei emisiuni televizate”.

„Începem prin a vă informa asupra celei mai grave probleme remarcată de Departamentul FreeEx în urma vizionării emisiunii ‘Dezbaterea Zilei’ din 12 mai, difuzată de postul de televiziune eMaramureş. Astfel, i-aţi reproşat (agresiv) moderatorului Romeo Dobocan că nu ar fi respectat un desfăşurător al emisiunii pe care i l-aţi trimis cu o zi înainte, cum singur aţi confirmat în direct.
Vă aducem la cunoştinţă că formatul unei emisiuni este stabilit exclusiv de corpul editorial. Orice intervenţie externă poate fi considerată presiune politică, economică sau de altă natură. Altfel spus, restrângerea libertăţii presei”, se arată în scrisoarea respectivă.

Citeste si:  Costul orar al forţei de muncă a scăzut cu 2,76% în primul trimestru din 2013

De asemenea, ActiveWatch susţine că edilul a declarat public că nu va mai participa la o emisiune televizată care nu respectă formatul stabilit de el, fapt ce dovedeşte „lipsă de respect” pentru „dreptul la informare al celor 51,66 de procente ale băimărenilor prezenţi la vot” care l-au desemnat primar.

Într-o scrisoare trimisă lui Gheorghe Bunea Stancu, ActiveWatch critică faptul că în conferinţa de presă pe care a susţinut-o pe 31 mai în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, acesta a comis o serie de „abuzuri nedemocratice” în relaţie cu presa.

Citeste si:  Intră în vigoare sancţiunea de respingere a cererii de chemare în judecată în cazul neparticipării la şedinţa de mediere

„Astfel, v-aţi adresat jurnaliştilor care au relatat despre activitatea dvs. cu apelative de tipul: ‘panaramă’, ‘imbecilă’, ‘impertinentă’. Unui jurnalist prezent la conferinţa de presă i-aţi spus: ‘Nu ştiu cât de serios eşti. După faţă nu prea îmi pari un om serios’. (…) ‘Iar pentru cei care vin aici, vin să speculeze, vă anunţ în mod categoric că dacă nu intraţi într-o normalitate a voastră, ca media, vizavi de noi ca Partidul Social Democrat, vă retrag acreditarea. Ca să fie foarte clar. Terminaţi cu golănelile astea’, aţi mai spus. Toate acestea doar pentru că presa din Brăila a îndrăznit să relateze în mod critic despre activitatea dvs.”, se arată în scrisoarea trimisă preşedintelui CJ Brăila.

Citeste si:  Judecătoarea Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti interzice presei să mai asiste la procesul lui Vîntu

Agenţia de Monitorizare a Presei apreciază că „limbajul suburban” folosit de Stancu nu se potriveşte demnităţii şi funcţiei publice pe care le deţine.
„Injuriile aduse jurnaliştilor şi ameninţarea lor cu retragerea acreditării pentru opiniile critice pe care le exprimă reprezintă gesturi nepermise din partea unui reprezentant al autorităţii statului”, mai afirmă sursa citată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close