4.800 de contracte, în valoare de 36 milioane lei, încheiate pe piaţa Sibex

Săptămâna a debutat optimist la Sibex pentru preţurile futures ale Dow Jones, DESIF5, respectiv euro faţă de dolar, existând însă şi excepţii, pe segmentele mărfuri, unde cotaţiile derivatelor pe aur şi petrol s-au depreciat.

Lichiditatea pieţei a fost una bună, până la ora 17.15 fiind încheiate 4.800 de contracte, cu o valoare de 36 milioane lei, informează bursa sibiană.

Cea mai mare intensitate la tranzacţionare s-a înregistrat pe segmentul indici, participanţii speculând evoluţia pe plus a cotaţiilor Dow Jones. Numărul contractelor DEDJIA_RON era de 2.200, investitorii tranzacţionând în contextul în care futures-ul din SUA indica aprecieri, semnalizând deschiderea pozitivă de pe Wall-Street.

Deşi, Departamentul de Comerţ din SUA a publicat un raport prin care arată că, după creşterea de 0,3% din aprilie, vânzările cu amănuntul au scăzut în mai, pentru prima dată după 11 luni, investitorii americani au reacţionat favorabil la noile date, interpretate drept pozitive.

Declinul cifrat la 0,2% a fost unul mai mic decât nivelul de 0,4% estimat de specialişti, fapt considerat un semn dătător de speranţă privind o creştere în activitatea economică. Totodată, un raport separat al Departamentul Muncii a arătat că preţurile de producţie au crescut cu 0,2 la sută, înregistrându-se o tendinţă de frânare faţă de nivelul de creştere din aprilie, situat 0,8%.

Citeste si:  Cărţi de identitate pe formatul cardurilor bancare, de la 1 ianuarie 2011

Sub influenţa acestor ştiri, preţul Dow Jones creştea la NYSE, iar la Sibex se observa o direcţie similară. Pentru iunie cotaţia DEDJIA_RON creştea cu 89 puncte iar pentru septembrie şi decembrie cu câte 86 şi 20 puncte. Interesul pentru acest simbol a fost amplificat şi de spread-ul foarte îngust dintre cerere şi ofertă.

În sectorul derivatelor pe acţiuni, simbolul DESIF5 a beneficiat de revenirea preţurilor pe plus, odată cu aceasta observându-se şi creşterea numărului de contracte. La ora 17.15 numărul acestora era de aproape 1.800, iar preţurile creşteau, în ton cu evoluţia din piaţa suport. Astfel, pentru iunie, preţul futures al SIF5 înregistra un plus de 2,84%, iar pe scadenţele septembrie şi decembrie de 4,03 şi 2,66%. Cotaţia DESIF5 creştea cu 3,07% şi pe martie 2012, pe un volum mic.

Citeste si:  Procedura înregistrării contractelor încheiate cu nerezidenţi persoane fizice şi juridice

Pe fondul „înverzirii” pieţei de capital investitorii n-au renunţat însă să-si protejeze investiţiile. Astfel, s-au remarcat 148 de opţiuni PUT DESIF5 , tranzacţionate ca şi „poliţe de asigurare”. Cumpărătorii au putut atrage aceste opţiuni pentru costuri modice, cuprinse intre 3,3 si 6,5 bani acţiunea, cu orizont de timp 16 septembrie 2011.

Au fost tranzacţionate şi derivatele ‘Fondul Proprietatea’, speculatorii urmând direcţia din piaţa suport şi anticipând creşteri importante de 5,14 respectiv 3,09% pentru scadenţele iunie şi septembrie, pe fondul unui interes în urcare, evidenţiat de cele 167 de contracte.

‘Jucătorii’ au speculat din nou şi evoluţia parităţii EUR/USD, mizând pe un euro mai puternic şi încheind, până la ora 17.15, un număr de 262 contracte. Pentru scadenţa septembrie moneda unică se aprecia cu 0,67% faţă de dolar. De remarcat a fost extinderea interesului pentru paritate către scadenţa decembrie, în raport cu care a fost estimată o creştere de 0,57% a euro. Pe plan extern, dolarul a slăbit în faţa împotriva celor mai tranzacţionate valute, ca urmare a scăderii vânzările cu amănuntul din SUA cu mai puţin decât previziunile, fapt care a dus la o amortizare a cererii de dolari, ca instrument de refugiu.

Citeste si:  CCR: Legea de aprobare a ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit este constituţională

Deşi dolarul s-a depreciat, aurul avea la rândul său o evoluţie pe minus la Sibex, unde cotaţia unciei pierdea 15,9 de dolari, numărul contractelor fiind de 187. Pe plan extern se specula că aurul ar putea creşte pentru prima dată în trei zile în New York, pe îngrijorărilor cu privire la creşterea inflaţiei respectiv faţă de criza datoriilor din Europa.

China a ordonat creditorilor creşterea rezervelor obligatorii, după ce inflaţia s-a accelerat în cel mai rapid ritm din aproape trei ani. De asemenea, Standard & Poor’s a etichetat Grecia drept ţara cu cel mai scăzut rating de credit din lume.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri, cotaţia barilului de tip Light Sweet Crude s-a depreciat cu 2,15% pe scadenţa iulie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close