A fost recuperată a 13-a brăţară dacică din aur

-Brăţara dacică de aur a fost numerotată în continuarea celor 12 brăţări recuperate până în prezent de către statul român şi care sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României, astfel căpătând numărul de ordine 13. Piesa este realizată din aur, având 6,5 spirale şi o greutate de 933,4 grame.

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă că în luna iunie, în cadrul seriei de micro-expoziţii „Exponatul lunii”, vor fi prezentate o serie de piese arheologice de primă importanţă recuperate de autorităţile statului român. Este vorba de cea de-a treisprezecea brăţară de aur dacică din zona Sarmizegethusei Regia – o brăţară regală dacică de aur decorată cu capete de dragoni înaripaţi şi palmete; două umbo (partea centrală, de întărire a unui scut de lemn acoperit cu piele) provedind de la scuturi de paradă decorate cu reprezentări de animale reale sau fantastice; o selecţie din cadrul tezaurelor monetare antice recent recuperate (229 de monede de argint dacice de tip Koson şi stateri de tip Lysimachos, emişi la Tomis şi Callatis).

Piesele recuperate în prima jumătate a lunii mai 2011 constituie cea mai importantă repatriere de piese arheologice şi numismatice (232 piese) efectuată de către autorităţile române de când acestea au solicitat aplicarea prevederilor convenţie internaţionale UNIDROIT (Roma 1995).

Până în prezent, s-au desfăşurat şase operaţiuni de recuperare şi repatriere a brăţărilor de aur dacice, din care una a vizat o piesă recuperată pe teritoriul României, celelalte având ca obiect piese de patrimoniu recuperate din Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia şi Germania, scrie EVZ.ro.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.