Aliaţii lui Berlusconi nu mai sunt dispuşi să sufere înfrângeri

După ce italienii au respins luni printr-un referendum reactivarea centralelor nucleare, privatizarea apei potabile şi imunitatea penală a prim-ministrului Silvio Berlusconi, aliaţii acestuia de la guvernare au declarat că nu mai sunt dispuşi să primească „palme” una după cealaltă.

Rezultatul referendumului soseşte la 15 zile după ce partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii, a pierdut alegerile municipale parţiale. Principalele cotidiene italiene deschid ediţiile de marţi cu reacţiile politicienilor şi simplilor cetăţeni după aflarea rezultatului referendumului.

Pentru Silvio Berlusconi, citat de cotidianul Corriere della Sera, rezultatul referendumului demonstrează „dorinţa poporului de a participa la deciziile importante” şi este pregătit să „să ţină cont de această dorinţă”. Dar aliaţii săi, Liga Nordului, au renunţat la diplomaţie şi s-au reunit pentru a dezbate situaţia politică.

Citeste si:  Dovezi "definitive" că extratereştrii i-au vizitat pe mayaşi

„Nu vrem ca primirea palmelor să devină o obişnuinţă, prin urmare vom decide ce argumente mai avem în faţa opoziţiei de a rămâne la guvernare”, a declarat ministrul simplificării organizaţionale din partea Ligii Nordului, Roberto Calderoli. În 22 iunie, Berlusconi va vorbi Parlamentului despre soliditatea executivului.

Cotidianul Il Tempo citează reacţiile de bucurie ale „comitetului împotriva reformelor” propuse de referendumul din 12 şi 13 iunie. Însuşi cantautorul Adriano Celentano, unul dintre militanţii împotriva energiei nucleare, a declarat „victoria” în cadrul emisiunii Annozero transmisă de postul d eteleviziune Rai 3.

Citeste si:  Italia nu îşi poate permite trecerea de la o dreaptă incapabilă la o stânga populistă

Sociologii analizează faptul că, fără reţelele de socia lizare, respingerea temelor propuse de referendum nu ar fi fost posibilă. „Este şi o victorie parţială noilor forme de comunicare”, a declarat profesorul Domenico De Masi de la facultatea de Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Sapienza din Roma.

Cotidianul La Repubblica acordă un spaţiu amplu reacţiilor opoziţiei de centru-stânga care cere demisia guvernului după rezultatul referendumului.

Preşedintele Partidului Democrat, Pierluigi Bersani, a cerut ca Berlusconi să se prezinte în faţa Parlamentului cu demisia în mână şi să predea conducerea preşedintelui Italiei până la formarea noului guvern.

Citeste si:  Lunga noapte a alianţei de guvernământ în atenţia presei italiene

Aceeaşi poziţie o are şi partidul Viitor şi Libertate care consideră că executivul a fost declarat repetent de către popor.

Pentru italienii care au sărbătorit în stradă victoria împotriva reactivării centralelor nucleare, a privatizării apei potabile şi a impedimentului legitim, cele trei teme au devenit sloganuri ca „si si, legitimo godimento/ satisfacţie legitimă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata