EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Planul lui Sarkozy de a impozita casele de vacanţă i-a îngrijorat pe britanici

Panica şi disperarea s-au răspândit în rândul britanicilor care deţin case de vacanţă în Franţa, după ce Parlamentul francez a aprobat planurile privind un nou impozit pe cea de-a doua casă, relatează The Independent în ediţia de marţi (14 iunie 2011).

Impozitul, care urmează să intre în vigoare în luna ianuarie, se va aplica doar celei de-a doua locuinţe deţinute de persoanele care nu sunt rezidente, indiferent dacă este vorba de francezi sau străini.

Sub auspiciile planului, până la 360.000 de case ar putea fi afectate de noua taxă, din care aproximativ jumătate se crede că aparţin cetăţenilor britanici.

Însă panica poate fi exagerată, scrie The Independent, în condiţiile în care noul impozit ar putea fi considerat, pe baza legislaţiei Uniunii Europene, drept o „discriminare” la adresa nerezidenţilor şi o barieră în calea liberei circulaţii a capitalului.

Potrivit noii legi, autorităţile ar putea încasa 20% din „valoarea de închiriere” teoretică anuală a celei de-a doua case, fie că aceasta este închiriată sau nu. Casele închiriate tot timpul vor fi scutite de la plata noului impozit, deoarece se asumă că plătesc deja suficient statului francez.

Guvernul francez, strâmtorat financiar, consideră că este timpul pentru proprietarii nerezidenţi, care deţin cea de-a doua casă în Franţa, să înceapă să contribuie la serviciile naţionale pe care le utilizează.

Noua taxă va fi plătită de către străini, sau de francezii nerezidenţi, care îşi folosesc a doua casă din Franţa doar pentru vacanţele în familie, sau pentru a le închiria câteva săptămâni pe an.

Proprietarii ar continua, de asemenea, să plătească cele două impozite pe proprietate existente, care finanţează servicile locale. Sumele percepute tind însă fie mici – probabil nu mai mult de 200 de euro pe an pentru o casă care valorează 300.000 de euro.

Impozitul de 20% se va aplica doar unei valori de închiriere teoretică – sau „Valeur cadastrale locative” (VLO) – care este stabilită de biroul local de impozite.

Noul impozit este parte a unui pachet financiar complex, convenit la sfârşitul de săptămână trecut de către Adunarea Naţională, prin care legiuitorii francezi încearcă să diminueze deficitul bugetar al Franţei, reducând domeniul de aplicare al unui extrem de contestat impozit pe „avere” sau pe proprietate.

Pragul pentru acest impozit pe avere, sau „impôt sur la fortune”, va fi ridicat de la 800.000 de euro în prezent la 1,3 milioane de euro. Pentru a înlocui veniturile pierdute, guvernul doreşte ca proprietarii nerezidenţi care deţin o doua casă să contribuie direct la baza naţională de impozitare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata