EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Daniel Funeriu: Banii europeni destinaţi cercetării au fost bine absorbiţi

Banii europenii destinaţi cercetării prin Programul operaţional sectorial de creştere a competitivităţii economice au fost cel mai bine absorbiţi, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.

El a spus că acest lucru este susţinut de Comitetul de Monitorizare, dar şi de reprezentanţii Comisiei Europene.

Ministrul educaţiei a susţinut că politicile ministerului pe care îl conduce se bazează pe întărirea colaborărilor internaţionale relevante, pe crearea unui cadru legislativ cât mai stimulant pentru cercetarea românească şi pe finanţarea oamenilor şi proiectelor de valoare.

Funeriu a afirmat că viziunea sa este aceea de a scoate cât mai mult politicul din cercetare şi a merge pe baza lucrurilor fundamentate ştiinţific.
Potrivit demnitarului, banii în cercetare vor fi acordaţi numai în funcţie de competitivitate şi valoare.

„România, în cercetare, nu e numai un consumator de politici europene, ci este şi un generator de politici europene” a spus reprezentantul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Referindu-se la proiectului ELY, Daniel Funeriu a precizat că România vrea să realizeze acest proiect din bani europeni. În ceea ce priveşte noua legislaţie a cercetării, demnitarul consideră că aceasta aduce mai multă flexibilitate, iar banii vor fi daţi pe criterii de competitivitate premiindu-se performanţa.
„S-a terminat cu banii daţi pentru prietenii noştri. Valoarea va fi una internaţională”, a precizat Funeriu.

În opinia ministrului, cercetătorii din afara graniţelor României se vor întoarce în România pentru lucruri bazate pe mecanisme de promovare academică, când vor avea garanţia că este finanţată valoarea şi când în România va exista predictibilitate în domeniul cercetării.

Referindu-se la cercetarea în domeniul agronomic, Daniel Funeriu susţine că investiţiile pe acest segment trebuiesc „bine gândite” şi făcute „schimbări majore” în cercetarea agricolă, întrucât rezultatele sunt sub potenţialul României.

La rândul său, directorul general al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Dominique Ristori, a subliniat că, în ciuda revenirii economice, ţările europene se confruntă încă cu o nesiguranţă, fiind nevoie de convergenţă şi coordonare între politicile europene şi naţionale, între priorităţile europene şi naţionale. El s-a declarat încântat să vadă că printre priorităţile României în cercetare se numără şi consolidarea comunicării internaţionale, folosirea mai bună a fondurilor structurale, facilitatea participării oamenilor de ştiinţă români la toate reţelele.

Dominique Ristori consideră că este nevoie ca cercetătorii buni să fie readuşi în Europa. Totodată, oficialul european a spus că este necesară o mai bună legătură între universităţi şi lumea „reală”.

În opinia sa, trebuie dezvoltate sectorul energetic, cel agricol şi siguranţa alimentară.

„Creşterea eficienţei energetice reprezintă un lucru extrem de important la nivel global. Pentru sectorul energetic şi agricol cercetarea şi inovarea reprezintă domenii importante”, a declarat Ristori.

Dominique Ristori şi Daniel Funeriu au participat joi la Forumul JRC/Romania Information Exchange Event, care tratează probleme precum nanotehnologia, strategia Uniunii Europene asupra Regiunii Dunării, care include transporturi, energie, mediu, securitatea şi chestiuni socio-economice, precum şi promovarea unei societăţi cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata