EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

Mugur Isărescu: Băncile trebuie să acorde atenţie pregătirii profesionale a personalului, pentru relaţia cu companiile

Băncile din România trebuie să acorde o atenţie mai mare pregătirii profesionale a angajaţilor pe domeniul corporate, pentru că personalul a fost specializat să acorde credite persoanelor fizice şi nu ştie să citească un bilanţ, a declarat joi, la o conferinţă la Institutul Bancar Român /IBR/, guvernatorul Băncii Naţionale a României /BNR/, Mugur Isărescu. 

„Ţara asta a avut bancheri care au ştiut să finanţeze comerţul, un business, o activitate bancară. Trebuie început de jos, de la contabilitate, să citească omul un bilanţ, să ştie indicatorii, altfel discutăm degeaba”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR a avertizat că, dacă nu se va pune accentul pe training în sistemul bancar, atunci s-ar putea ajunge în scurt timp la situaţia în care nici graficele să nu mai poată fi citite.

„Aici la supraveghere se întâmplă ceva, iar mesajul meu este următorul: dacă nu facem training nu o să mai putem să citim nici graficele. ..Nu sunt grele, dar trebuie să le ştii, iar prescurtările te înnebunesc. …Îţi dă câte un grafic pe care trebuie să îl citeşti rapid, nu e un grafic despre orice. E un grafic de evaluare a riscurilor dintr-o ţară, dintr-un sistem bancar. Te ajută că au progresat, ţi-l dă colorat, dar dacă nu ştii să-l citeşti, şi nu ai cum să-l înveţi singur, trebuie să-l înveţi de la altcineva. Oricât am fi noi de orgolioşi trebuie să ne aşezăm să punem mâna pe carte şi să le învăţăm. Nu avem încotro, altminteri într-o perioadă scurtă nu o să le mai putem citi”, a afirmat oficialul BNR.

Isărescu s-a referit şi la sistemele de remunerare din bănci, care ar trebui legate de responsabilitatea pe termen lung.

„Deocamdată, în România nu s-a discutat, în afară de BNR, care, fiind instituţie publică, trebuie să publice retribuţiile, să dea seama în faţa publicului, dar să nu vă feriţi să discutaţi tema. Se va discuta şi în România, aşa cum se discută în Anglia şi America, mai ales legarea sistemelor de remunerare de ceea ce se numeşte responsabilitate pe termen lung. S-au legat de câştigurile pe termen scurt şi aţi văzut că aceasta a fost considerată o sursă a crizei. Urmărind numai câştigul pe termen scurt, bancherii bine pregătiţi au desconsiderat, au subevaluat riscurile pe termen lung”, a mai spus Isărescu.

Citește și
2 Comentarii
  1. mercantille spune

    LICHIDATI-VA CONTURILE DIN BANCILE GRECESTI DIN ROMANIA, lichidati-va conturile in euro….schimbati toti euro in lei …leul va fi OK daca va fi un colaps financiar – are acoperire in aur, resurse naturale, etc… LICHIDATI TOATE CONTURILE DIN BANCILE GRECESTI !!!!! tot ce auziti si vedeti la tv , este despre tinutul secuiesc, astfel incit sa uitati de altele, cum ar fi inchiderea conturilor in euro !

  2. un oarecare spune

    E mortal Isarescu asta. Nu ii contest valoarea insa multe masuri sunt tardive dupa ce marea finanta si-a atins interesele venim sa remediem. Daca nu ar fi marit gradul de indatorare nu s-ar fi ajuns ca toti berbecii sa cumpere cotete comuniste enorm de supraevaluate cu pretextul ca economia duduia si imi era frica sa nu se mai scumpeasca. Se presupune ca omul are judecata si cu cat esti mai educat cu atat gandesti mai bine.
    Dar din nou are dreptate. Desi bancile angajeaza absolventi de la sectiile de specialitate o majoritate dintre ei nu au nici un fel de pregatire reala in domeniul economic, dar la capitolul note stau foarte bine si la contabilitate si alte materii de specialitate, dar in realitate nu stiu nimic.
    Aceasta este realitatea de la noi cand se aplica sloganul oficial ne merge bine. Nu ma intelegeti gresit in mare parte e vina sistemului de invatamant, dar pana intr-un punct e si vina lor ca si studenti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata