EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Pakistanul îi arestează pe informatorii care l-au denunţat pe Ben Laden

Serviciile secrete pakistaneze au arestat mai mulţi cetăţeni care au oferit informaţii CIA în lunile premergătoare operaţiunii împotriva lui Osama Ben Laden.

Arestarea a cinci persoane, inclusiv a unui ofiţer al armatei pakistaneze, este o nouă dovadă a deteriorării relaţiilor dintre SUA şi Pakistan. Toate acestea în condiţiile în care Administraţia Obama oferă ajutor Islamabadului pentru a pune capăt războiului din Afganistanul vecin, informează miercuri (15 iunie 2011) ziarul ABC.

Soarta informatorilor CIA arestaţi în Pakistan nu este clară. Totuşi directorul CIA, Leon E. Panetta, a recunoscut posibilitatea arestărilor în cadrul vizitei sale, la Islamabad, de săptămâna trecută.

Surse de la Washington văd în aceste arestări un exemplu a lipsei de conexiune între priorităţile pakistaneze şi cele americane, în condiţiile în care se presupune că cele două ţări sunt aliate împotriva Al Qaida şi ar trebui să urmărească reţeaua de sprijin care a făcut posibilă ascunderea lui Ben Laden.

Uciderea lui Ben Laden şi alte atacuri ale militanţilor Al Qaida în Pakistan au fost o lovitură grea pentru armata ţării. Surse oficiale americane şi experţi internaţionali sunt de acord că armata trece prin cea mai dificilă criză de încredere din ultimii ani.

„Avem o relaţie puternică cu colegii noştri pakistanezi şi lucrăm împreună ca să funcţioneze”, s-a grăbit să declare Marie E. Harf, purtătoarea de cuvânt CIA. „Directorul Panetta a avut întâlniri productive săptămâna trecută la Islamabad. Este o relaţie crucială şi vom lucra împreună la combaterea Al Qaida şi altor grupuri teroriste care ameninţă ţara noastră şi a lor”, a spus ea.

La rândul său ambasadorul SUA în Pakistan, Hussein Haqqani, a declarat că CIA şi serviciile secrete pakistaneze „lucrează împreună în termeni de cooperare împotriva terorismului”, dar a precizat că nu se cuvine „să publicăm conţinutul acestui acorď.

În ultimele săptâmâni, armata pakistaneză s-a distanţat de armata americană şi de operaţiunile împotriva grupurilor teroriste. Fapt ce a înfuriat Washingtonul care este de părere că Al Qaida trece prin momente de slăbiciune după moartea lui Osama Ben Laden şi că trebuie profitat pentru a lovi şi mai mult organizaţia prin incursiuni armate şi atacuri aeriene.

În ultimele luni, mai exact de când CIA a asasinat doi cetăţeni pakistanezi pe străzile din Lahore, în ianuarie, serviciile secrete pakistaneze (ISI) au fost tot mai puţin dispuse să desfăşoare operaţiuni comune cu agenţii americani.

Pakistanezii au refuzat să dea vize agenţilor americane pentru desfăşurarea de operaţiuni pe teritoriul lor, ameninţând cu impunerea de restricţii zborurilor avioanelor fără echipaj.

Viitorul acestor avioane teleghidate îi preocupă pe funcţionarii CIA, care au spus că Panetta a cerut în reuniunile sale de la Islamabad să se permită avioanelor americane să survoleze zonele tribale din nord-estul ţării.

Deocamdată CIA se pregăteşte de ce-i mai rău: o reinstalare a avioanelor fără echipaj la o bază din Afganistan, de unde vor putea survola aceste regiuni tribale unde teroriştii îşi găsesc refugiu.

O altă victimă a tensiunii dintre cele două ţări este un ambiţios program al Pentagonului vizând antrenarea trupelor paramilitare pakistaneze în lupta împotriva Al Qaida şi a talibanilor din această regiune. Surse pakistaneze şi americane au recunoscut că programul a luat sfârşit şi că 120 de consilieri militari americani au abandonat Pakistanul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata