EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

S&P retrogradează băncile greceşti, după coborârea ratingului de ţară

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor”s Ratings Services a revizuit în scădere ratingurile a patru bănci din Grecia, National Bank of Greece S.A. (NBG), EFG Eurobank Ergasias S.A., Alpha Bank A.E. şi Piraeus Bank S.A, de la „B” la „CCC”, cu perspectivă negativă, informează un comunicat de presă.

De asemenea, agenţia a confirmat ratingurile pe termen scurt al celor patru bănci la „C”. Agenţia a scos aceste ratinguri de sub supraveghere, cu implicaţii negative, unde au fost plasate de S&P în 3 decembrie 2010.

Luni, Standard & Poor”s a retrogradat ratingul Greciei cu trei trepte, de la „B” la „CCC”, apreciind că restructurarea datoriilor ar putea echivala cu intrarea în incapacitate de plată a ţării. Grecia a devenit astfel ţara cu cel mai mic rating de credit din lume.

Revizuirea în scădere reflectă opinia S&P conform căreia cele patru bănci se confruntă cu o creştere semnificativă a riscurilor la adresa profilului lor financiar, în special în ceea ce priveşte lichiditatea din operaţiunile lor interne de retail şi situaţia capitalului lor.

În opinia agenţiei, ieşirile de capital din depozitele interne ar putea să se intensifice, în funcţie de percepţia populaţiei privind impactul deteriorării solvabilităţii Greciei asupra sistemului bancar.

Revizuirea în scădere reflectă de asemenea, în opinia S&P, riscurile semnificative la adresa capitalului băncilor elene, care ar putea creşte dacă guvernul de la Atena îşi va restructura o parte sau toată datoria.

Perspectiva de rating pe termen lung a Greciei rămâne negativă, un semn că o altă retrogradare este probabilă în următoarele 12 până la 18 luni.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata