Angajatorii olandezi cer deschiderea graniţelor pentru polonezi, bulgari şi români

Olanda are nevoie disperată de lucrători imigranţi din Europa centrală şi de est, transmite postul olandez Radio Nederland. Angajatorii cer măsuri de natură să păstreze atractivitatea ţării nordice pentru polonezi, bulgari şi români, care preferă în prezent să-şi găsească de lucru în Germania.

Rob Slagmolen, de la asociaţia patronală VNO-NCW, a explicat că, „drept urmare a îmbătrânirii demografice, se dă o luptă acerbă pentru mâna de lucru imigrantă. Agenţia germană de ocupare a forţei de muncă a calculat că această ţară are nevoie de patru milioane de lucrători în următorii 10 ani, dintre care jumătate vor fi recrutaţi din alte ţări europene”.

Sunt preocupaţi şi angajatorii olandezi: Olanda va avea şi ea nevoie de circa 250.000 de lucrători imigranţi, în următorii 10 ani. Aceştia vor fi recrutaţi din aceleaşi ţări de unde vor proveni şi cei patru milioane doriţi de Germania, şi de aceea Olanda va trebui să facă efortul de a rămâne atractivă pentru est-europeni.

În acest sens, Haga urmează să decidă în scurtă vreme dacă să-şi deschidă complet graniţele pentru bulgari şi români, de la 1 ianuarie anul viitor. În momentul de faţă, pentru mâna de lucru din aceste ţări se cere un permis de muncă în Olanda, în condiţiile în care Germania a renunţat la această obligativitate la începutul lnii mai.

De asemenea, Olanda lucrează la forme atrăgătoare de contracte colective de muncă şi se ocupă şi de problema asigurării de locuinţe pentru lucrătorii imigranţi.

Totuşi, Slagmolen a remarcat că, „pentru muncitorii care vin din Polonia şi alte ţări, drumul până în Germania este mai scurt”, iar „la fel de importantă este şi problema atitudinii: când îi spui unui muncitor imigrant că nu este binevenit sau accesul în ţară este realmente dificil, situaţia se complică, or Germania nu face acest lucru”.

Aşadar, Olanda trebuie să fie atentă şi la retorica politică negativă la adresa lucrătorilor imigranţi. Organizaţia VIA, ce facilitează cazarea şi transportul mâinii de lucru imigrante, a amintit că în Polonia a fost creat un grup de studiu naţional „pentru a monitoriza atitudinea dură manifestată de Olanda faţă de lucrătorii imigranţi”. VIA propune de asemenea măsuri ferme împotriva exploatării mâinii de lucru străine şi caută modalităţi de a uşura integrarea acesteia în societatea olandeză.

În aceeaşi idee, o agenţie de recrutare pentru slujbe temporare a înfiinţat o „academie de integrare”, unde se ţin cursuri de limbă şi cultură centrate pe probleme legate de muncă, iar directorul ei, Sander Buunk, susţine că interesul pentru aceste cursuri este uriaş. „Mă aştept ca lucrătorii imigranţi să înceapă să semene tot mai mult cu cei olandezi”, spune el.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.