Cum a ajuns Grecia să depindă de economiile românilor

Patru dintre cele mai mari grupuri bancare din Grecia, toate prezente şi în România cu active totalizând peste 10 miliarde de euro au primit săptămâna aceasta o lovitură care le-ar putea fi chiar fatală într-un orizont mediu de timp, relateaza Romania Libera.

Într-o mişcare fără precedent, agenţia Standard& Poor’s(S&P) a retrogradat grupurile Alpha, EFG, National Bank of Greece şi Piraeus, la nivelul ” extrem de speculativ”, al doilea cel mai slab din grila de evaluare.

Pe termen scurt, efectele asupra subsidiarelor din România vor fi reducerea apetitului de creditare şi creşterea dobânzilor la depozite, pe termen lung însă, spun unii analişti, ne putem gândi chiar la retragerea din România.

Citeste si:  Isărescu: am trecut deja de punctul critic al crizei

EFG este acţionar majoritar al Bancpost, National Bank of Greece deţine Banca Românească în timp ce Piraeus şi Alpha Bank activează la noi în ţară sub brand propriu.

Per ansamablu, grecii adună 30% din capitalul străin din sistemul bancar autohton şi aproximativ 17% din active. Alpha Bank şi Bancpost sunt bănci de top 10 cu sute de mii de clienţi.

Criza din Grecia va afecta cu siguranţă România şi Bulgaria, iar consecinţele au început deja să se facă simţite, primul efect fiind reducerea creditării de către subsidiarele băncilor elene, potrivit unui raport al băncii japoneze Nomura analizat şi redat parţial pe un blog Financial Times (FT). „În prezent, subsidiarele româneşti finanţează deja de ceva timp băncile-mamă din Grecia„, potrivit analizei Nomura. Din luna aprilie a anului trecut, costurile de finanţare ale băncilor elene pe piaţa autohtonă au fost mai mari decât în România, continuă analiştii băncii japoneze.

Citeste si:  Barroso încearcă să iasă din umbra lui Merkel

Cu accesul la pieţele internaţionale limitat aproape la zero din motivele enunţate mai sus, băncilor greceşti le mai rămâne o singură sursă de finanţare şi anume depozitele atrase de la populaţie şi de la firme. Doar că şi aici apare o problemă, inclusiv în România. Ele oferă deja cele mai mari dobânzi de pe piaţă la depozite şi conturi de economii atât în lei cât şi în euro iar eventuală majorare viitoare le-ar pune în pericol serios activitatea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata