EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Egiptul face un nou pas spre normalitate

Egiptul a făcut un pas înainte spre normalitate şi a spus adio interdicţiei de circulaţie nocturnă pe care armata a menţinut-o în vigoare, începând cu 29 ianuarie, pentru a combate lipsa de securitate a străzilor şi a drumurilor egiptene după revoluţie, notează joi (16 iunie 2011) ziarul ABC.

În ultimele săptămâni interdicţia de circulaţie a fost redusă la doar trei ore – între 02:00 şi 05:00 ora locală – faţă de 16:00 şi 08:00 din primele zile ale mobilizărilor împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Chiar şi aşa interdicţia de a ieşi pe stradă noaptea nu a afectat agitaţia tipică din Cairo, unde maşinile şi oamenii au continuat să se deplaseze, deşi mai puţin intens decât atunci când magazinele nu închideau niciodată iar lumea se plimba pe podurile de pe Nil la orice oră din zi şi din noapte.

Omul de afaceri Mohamed Sobhi care conduce o companie de transport turistic a declarat că în ultimele luni a fost obligat să respingă turiştii care doreau să se deplaseze între orele în care era în vigoare interdicţia de circulaţie. „Îmi era teamă ca şoferii care făceau transporturi între aceste ore să nu fie opriţi de poliţie şi să aibă probleme”, a spus el.

Totuşi, Sobhi a fost nevoit să admită că de multe ori a trebuit să circule pe stradă în timpul interdicţiei şi să oprească la posturile de control ale armatei. „Vroiau să ştie de ce ne aflăm pe stradă, nu ne-au făcut mari probleme, de aceea multe taxiuri şi oameni au continuat să circule noaptea”, a explicat el.

Sectorul de agrement nocturn, ale cărui încasări au scăzut substanţial când au fost impuse primele restricţii, s-a grăbit să sărbătorească anularea acestora. Unul din barurile cele mai populare între expatriaţi şi pătura înstărită egipteană – Cairo Jazz Club – a fost nevoit să reducă la jumătate biletul de intrare în lunile de interdicţie.

Acum unul dintre proprietari, Amar Dajani, speră ca încasările să crească din nou: „Vom putea ţine deschis până la 3 sau 4 dimineaţa în loc să închidem la două”, a spus el mulţumit.

Responsabilul localului, unde se poate asculta muzică live în fiecare seară, a precizat că încasările substanţiale se concentrau după miezul nopţii, iar faptul că vor putea ţine deschis două sau trei ore în plus „reprezintă o mare diferenţă”.

La rândul său, directorul agenţiei de turism Galaxia Tours, Mohamed Hassanein, a subliniat că ridicarea interdicţiei de circulaţie nocturnă „va avea un efect psihologic asupra oamenilor şi va face ca turiştii să se simtă mai liniştiţi”.

„Va da o imagine de normalitate şi de linişte ţării, deşi pe operatorii de turism nu-i afectează prea mult, având în vedere că, între orele 2 şi cinci dimineaţa, turiştii oricum nu se deplasează”, a asigurat el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata