Presa tunisiană scrie despre procesul „istoric” al lui Ben Ali

Mai multe jurnale tunisiene au calificat luni (20 iunie 2011) drept „istoric” procesul în absenţă al fostului preşedinte Zine El Abidine Ben Ali, ce urma să înceapă în cursul dimineţii la Palatul Justiţiei de la Tunis, transmite AFP.

Tunisienii trăiesc „în prezent un eveniment în acelaşi timp excepţional şi istoric”, a scris într¬un editorial jurnalul La Presse, în contextul în care Tunis-Hebdo a vorbit la rândul său de o „premieră istorică”.

„Pentru prima dată în istoria noastră un preşedinte transformat în dictator va fi judecat pentru o serie de acuzaţii, inclusiv pentru înaltă trădare”, a adăugat jurnalul, titrând „Tiranul şi regimul judecaţi astăzi în absenţă”.

Citeste si:  Top-modelul brazilian Gisele Bundchen şi-a luat adio de la podium

În ceea ce-l priveşte, jurnalul arabofon Essabah a prezentat o fotografie prelucrată pe calculator cu fostul lider tunisian într-un costum de deţinut cu dungi albe şi negre.

Pentru La Presse, buna gestionare a procesului care începe luni „va aduce fără îndoială o nouă dovadă a angajamentului tunisienilor în vederea progresării ţării lor spre un regim cu adevărat democratic”.

În faţa Palatului Justiţiei, un important dispozitiv de securitate a început să se desfăşoare cu puţin timp înainte de începerea audierii. Aceasta este prima dintr-o lungă serie de acţionări în justiţie intentate împotriva fostului om forte din Tunisia, refugiat în Arabia Saudită din 14 ianuarie.

Citeste si:  Pantofii roşii ai papei Benedict al XVI-lea vor fi expuşi într-un muzeu din Granada

În primul proces sunt judecaţi doar fostul şef al statului şi soţia sa, ca urmare a descoperirii şi confiscării unor importante sume în bani şi cantităţi de bijuterii, precum şi arme şi stupefiante în două din palatele lor.

Autorităţile tunisiene au anunţat că împotriva fostului preşedinte şi a apropiaţilor lui au fost reţinute 93 de capete de acuzare. 35 de persoane au fost deferite justiţiei militare sub acuzaţia de omucideri voluntare şi cazuri de tortură, fiind pasibile de pedeapsa cu moartea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close