EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Preşedintele Ucrainei, suspectat de Moscova că se orientează spre NATO în politica externă

Preşedintele Viktor Ianukovici a schimbat cursul politicii externe al Ucrainei şi în prezent promovează, mai activ chiar decât predecesorul său în funcţie, proccidentalul Viktor Iuşcenko, o politică de apropiere de NATO, consideră în ediţia sa de marţi (21 iunie 2011) cotidianul de afaceri rus Kommersant, care analizează un document confidenţial cu programul de acţiune NATO-Ucraina pe anul 2011.

Fără a consulta Moscova, Ianukovici discută cu Alianţa Nord-Atlantică probleme sensibile pentru Rusia, cum ar fi sistemul de apărare antirachetă în Europa, diferendul transnistrean, viitorul Flotei Rusiei din Marea Neagră, cu baza în Crimeea (sudul Ucrainei), reforma serviciilor secrete ucrainene, securitatea economică şi energetică a Ucrainei şi chiar concepţia de politică externă a ţării, subliniază cotidianul rus.

Chiar dacă oficial nu este înştiinţat, Kremlinul ştie de acţiunile Kievului în vederea consolidării cooperării cu NATO, scrie Kommersant.

În orice caz, preşedintele Comisiei de afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară) Konstantin Kosaciov, se exprimă în acest sens fără echivoc: „Pentru noi acţiunile Ucrainei în direcţia NATO nu sunt pe deplin transparente.

Sesizăm inconsecvenţă în paşii Kievului. Ucrainenii ne spun un lucru şi fac complet altceva, ceea ce este nespus de regretabil. Vom reacţiona”.

Un înalt responsabil din guvernul ucrainean a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru Kommersant, că schimbările în orientarea politicii externe a Ucrainei intervin pe fondul dezamăgirii Kievului faţă de perspectiva dezvoltării relaţiilor cu Rusia, în special din cauza absenţei unui dialog de la egal la egal cu privire la problema gazelor, Uniunea vamală etc.

„Am nutrit iluzia că dacă în raporturile cu Rusia vom elimina elementele-cheie de stres, cum ar fi recunoaşterea Marii Foamete din 1932-1933 drept genocid, planurile de aderare la NATO, prelungirea staţionării Flotei ruse în Crimeea, atunci lucrurile vor reveni la normal. Or, ne-am înşelat. Moscova insistă ca Ucraina să graviteze pe orbita sa şi, cel mai surprinzător, mai trebuie să şi plătească suplimentar” – a afirmat interlocutorul Kommersant.

În acest sens, înaltul responsabil ucrainean a evocat situaţia privind Uniunea Vamală din care fac parte Rusia, Kazahstan si Belarus. „Suntem invitaţi cu insistenţă să aderăm la această structură. Numai că invitaţia sună destul de bizar. Nu ni se spune ce avem de câştigat din aceasta, ci ne este atrasă atenţia asupra a ceea ce vom pierde în caz de refuz şi ce fel de sancţiuni riscăm dacă, Doamne fereşte, ne trece prin cap să creăm o zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană” – a spus acesta.

Kievului nu-i mai este pe plac o astfel de abordare şi, în condiţiile în care nu vede şansa unui dialog cu Moscova pe picior de egalitate, intenţionează să se apropie de Europa, a adăugat el, opinând că nu Ucraina se îndepărtează de Rusia, ci Rusia respinge Ucraina.

Referitor la strângerea relaţiei cu NATO, el a explicat că nu este pentru nimeni un secret că armata ucraineană se reformează conform standardelor Alianţei Nord-Atlantice.

Este un lucru de multă vreme cunoscut, iar planul de activităţi comune reprezintă o practică obişnuită de informare a partenerilor în probleme de interes comun.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata