EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

UE dă un ultimatum Greciei pentru aplicarea noului pachet de măsuri de austeritate

Uniunea Europeană le cere mai multe sacrificii grecilor şi a acordat guvernului de la Atena un ultimatum de opt zile pentru a aproba noi reduceri de cheltuieli, anunţă marţi (21 iunie 2011) presa spaniolă.

Pe de altă parte, atenţia cotidienelor centrale este îndreptată şi asupra situaţiei din Extremadura, unde filiala locală a Stângii Unite (IU) a decis să lase cale liberă conservatorilor să ajungă la putere. Din centrală însă, decizia a fost deja contestată.

Fondul Monetar Internaţional şi miniştrii de finanţe din ţările zonei euro au lansat un ultimatum autorităţilor de la Atena pentru a împinge legislativul elen să aprobe, înainte de luna iulie, un alt pachet de austeritate, anunţă cotidianul El Pais.

Drept urmare, premierul grec Giorgos Papandreu a ajuns în situaţia în care trebuie să facă apel la unitate către liderii europeni, dar şi să-şi convingă poporul că este nevoie de noi reduceri, după blocarea ajutoarelor europene, şi efectele avute pe pieţe de către aceasta, semnalează la rândul său El Mundo.

Ultimatum de opt zile pentru Grecia, remarcă şi cotidianul ABC, care precizează că UE cere Atenei mai multe reduceri pentru a acorda ajutoarele promise, iar FMI alertează cu privire la riscul extinderii crizei la restul Europei, dacă Bruxellesul nu acţionează decisiv în cazul elen.

La Razon scrie de asemenea despre ultimatumul acordat Greciei de UE şi FMI. Acestea vor să se asigure că legislativul elen va aproba reducerile prevăzute, astfel că amânarea acordării ajutoarelor să servească drept mecanism de presiune, precizează cotidianul menţionat.

Şi El Periodico de Catalunya notează faptul că FMI a atras atenţia cu privire la riscul extinderii crizei elene la întreaga zonă euro.

Publicaţia scrie şi despre ultimatumul dat Greciei de către UE pentru adoptarea planului de reduceri cerut, după ce Eurogrupul a avertizat asupra faptului că nu va mai autoriza alte ajutoare până ce legislativul elen nu adoptă legile cheie care să susţină noul pachet cu măsuri de austeritate.

În plan politic intern, situaţia din comunitatea autonomă Extremadura ocupă atenţia cotidienelor centrale.

Potrivit cotidianului El Pais, cei trei deputaţi ai IU aleşi în legislativul local au de ales, la momentul votului de învestitură al şefului executivului regional, între directiva locală, care vrea ca aceştia să se abţină, permiţând conservatorilor (PP) să ajungă la putere, şi cea venită de la centru, care cere revenirea asupra acestei decizii.

IU decide marţi dacă se vor da sancţiuni pentru abţinerile din Extremadura şi pentru că deputaţii Stângii Unite nu vor vota pentru socialiştii (PSOE) locali, precizează cotidianul El Mundo.

Pe de altă parte, Partidul Popular (PP) acordă un loc la masa adunării parlamentare din Extremadura pentru IU, remarcă şi cotidianul ABC cursul luat de faptele petrecute în Extremadura.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata