EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Republica Cehă: o economie deschisă, cu instituţii slabe

Republica Cehă a revenit pe creştere economică după o recesiune severă în 2009.

Cu toate acestea, expansiunea sa economică este semnificativ mai lentă decât cea a ţărilor vecine foste-comuniste, ceea ce demonstrează necesitatea continuării reformelor şi dificultatea de a stimula o creştere economică rapidă într-o ţară care, din toate punctele de vedere, nu mai este o economie emergentă, scrie Financial Times /FT/ în ediţia de marţi (22 iunie 2011).

În compilaţiile sale statistice, Fondul Monetar Internaţional trebuie să aibă grijă să grupeze Republica Cehă cu „alte economii avansate din UE„, cum ar fi Danemarca, Suedia şi Regatul Unit, şi nu cu „surorile” sale mai sărace foste-comuniste, cum ar fi Polonia şi România.

Însă preţul acestui progres este o creştere economică mai lentă, în condiţiile în care vechiul avantaj al unei forţe de muncă ieftine, dar calificate, a început să aibă un impact din ce în ce mai slab.

Economia Cehiei s-a contractat cu 4,1% în 2009, dar a revenit la o creştere de 2,3% în 2010. Cu toate acestea, înăsprirea fiscală a redus creşterea, prevăzută de 1,9%, în acest an, ceea ce înseamnă că dezvoltarea economică va trebui să provină din creşterea productivităţii, din cercetare, dezvoltare şi dezvoltarea spiritului antreprenorial – aspecte la care până acum Cehia nu a strălucit, potrivit FT.

Deşi au existat unele succese, cum ar fi NWR, o companie de cărbune care încearcă să se extindă în ţara vecină Polonia, cehii tind să dea dovadă de mai puţin spirit antreprenorial decât polonezii şi românii, cu mai puţine companii de o anvergură semnificativă, în parte ca urmare a constrângerilor impuse de o piaţă internă mică, de 10 milioane de locuitori.

Deşi întreaga Europă Centrală se zbate să scape de moştenirea birocratică a imperiilor rus şi austro-ungar, la care s-a adăugat cea comunistă, cehii se situează pe unul dintre cele mai slabe locuri din regiune în sondajul Băncii Mondiale „Doing Business” – problemă pe care guvernul de centru¬dreapta condus de Petr Nečas promite să o rezolve.

Coaliţia de guvernare vizează în prezent aducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB până în 2013, de la o valoare estimată de 4,2% în acest an şi o echilibrare a bugetului până în 2016.

Acest lucru presupune însă reduceri profund nepopulare şi o finanţare mai scăzută a unor proiecte populare, cum ar fi un program de construcţie de autostrăzi, care va fi amânat cu câţiva ani.

La lipsa de popularitate a guvernului se adaugă însă certurile din coaliţie cu privire la numărul de portofolii, în special cu cel mai mic membru al coaliţiei, partidul populist Afaceri Publice.

Credibilitatea guvernului a fost, de asemenea, afectată de o serie de scandaluri de corupţie, care au consolidat percepţia publicului că există ceva putred în miezul viaţii politice şi în mediul de afaceri din Cehia.

Acuzaţiile de corupţie sunt evidente mai ales în sectorul public, unde corupţia s-a manifestat în cazul unor afaceri cu arme şi a unor proiecte de infrastructură.

Problema a devenit atât de acută încât un sondaj realizat de Camera de comerţ germano-cehă în acest an a descoperit că mediul de afaceri local este neprietenos şi că o treime dintre companiile germane prezente în Cehia regretă decizia de a investi.

În acest context, firma de avocatură White & Case a descoperit că Republica Cehă are cel mai mare număr de cazuri care aşteaptă arbitrarea, din Europa, între guvern şi investitori.

Cu toate acestea, aceste probleme nu au oprit venirea unui flux constant de noi investitori, iar investiţiile străine directe au înregistrat anul trecut un total de 6,7 miliarde de dolari de la un minim de 2,9 miliarde în 2009 – principalul punct de atracţie fiind legăturile economice strânse cu Germania.

Fabricile cehe au devenit parte a lanţului de aprovizionare german şi profită acum de surprinzător de puternica revenire din criză, bazată pe exporturi, a Germaniei.

Totuşi, cea mai importantă întrebare pentru Cehia este dacă politicienii pot obţine sprijinul necesar pentru ducerea mai departe a reformelor ce se impun pentru a face din Cehia o ţară mai prietenoasă pentru mediul de afaceri şi mai sigură din punct de vedere fiscal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata