„România are un start bun în cadrul noului acord cu FMI”

„România are un start bun în cadrul noului acord. Toate obiectivele programului au fost atinse, subliniind angajamentul autorităţilor în favoarea continuării reformelor”, a afirmat luni directorul general interimar al Fondului Monetar Internaţional John Lipsky, citat de France Presse.

Cu toate acestea, Lipsky, citat într-un comunicat, a făcut apel la „eforturi suplimentare” în vederea atingerii obiectivului unui deficit bugetar de 3 la sută din Produsul Intern Brut în 2012. El a făcut aceste declaraţii după ce FMI a anunţat că a pus la dispoziţia României o nouă tranşă de circa 480 de milioane de euro în cadrul acordului de tip preventiv.

Această a doua tranşă a împrumutului în valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat în martie, a fost deblocată luni de Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional, a precizat instituţia economică cu sediul la Washington în comunicatul menţionat.

România şi FMI au ajuns la un acord pentru acest nou împrumut, după cel de 12,4 miliarde de euro vărsat între mai 2009 şi ianuarie 2011, ca măsură de precauţie, notează AFP, care adaugă că ţara noastră a ieşit din recesiune în cel de-al patrulea trimestru al lui 2010 datorită mai ales reluării exporturilor. Cererea internă, afectată serios de măsurile de austeritate implementate sub egida FMI şi UE, ar urma să îşi revină în acest an, potrivit guvernului şi FMI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata