BNR lansează pe 4 iulie componenta naţională a sistemului european de plăţi în euro

Banca Naţională a României (BNR) va lansa pe 4 iulie sistemul de plăţi în euro Target2 România, componenta naţională a sistemului european de plăţi în monedă euro Target2, utilizat pentru decontarea băncilor centrale şi transferuri interbancare de valori mari, a declarat miercuri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Răzvan Vartolomei, director în cadrul BNR.

El a precizat că BNR va fi a 24-a bancă centrală conectată la Target2, iar în România vor participa la sistem, pentru început, 22 de instituţii de credit.

În 2010, BNR a decis conectarea la acest sistem înainte ca România să treacă la moneda euro, pentru a răspunde nevoilor mediului bancar şi a celui de afaceri, de a asigura o modalitate mai ieftină, mai rapidă şi sigură pentru plăţile în euro, naţionale şi transfrontaliere.

Printre avantajele aduse de acest sistem băncilor figurează reducerea comisioanelor pentru plăţi, decontare interbancară în timp real, extinderea intervalului orar de procesare a plăţilor în euro.

Participanţii la sistem nu vor beneficia însă, în timpul zilei, de facilităţi de creditare în euro, din partea BNR, a precizat Răzvan Vartolomei.

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost înfiinţat de băncile centrale din zona euro la sfârşitul anilor 90, prin interconectarea a 17 sisteme naţionale.

Băncile din România care nu vor participa din 4 iulie la sistemul Target2 România vor putea realiza în continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilor corespondente din străinatate sau prin băncile-mamă.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.