Dmitri Medvedev vrea o descentralizare a sistemului politic din Rusia

Grupuri de lucru menite să gândească descentralizarea sistemului politic din Rusia au fost înfiinţate de curând la iniţiativa preşedintelui Dmitri Medvedev.

Aceste grupuri vor fi conduse de vicepremierul Dmitri Kozak şi de reprezentantul politic al preşedintelui în regiunea federală a Caucazului de Nord, Aleksandr Holopin, informează cotidianul rus Utro.

Primul grup, condus de Kozak, va lucra asupra problemelor juridice legate de împărţirea împuternicirilor între organismele de conducere federale, regionale şi locale, în timp ce al doilea grup, condus de Holopin, se va ocupa de partea financiară a problemei: de impozite şi de relaţiile bugetare şi interbugetare.

Citeste si:  Membrii G20 vor majorarea PIB-ului lor cumulat cu 2.000 de miliarde dolari, în următorii cinci ani

Rapoartele preliminare privind modul în care se desfăşoară descentralizarea sunt aşteptate de Medvedev până la 15 septembrie, până la 1 decembrie urmând să fie gata rapoartele finale.

Intenţia de a împărţi atribuţiile puterii în favoarea nivelului municipal a fost formulată de Medvedev încă în timpul Forumului Economic Internaţional. Preşedintele rus solicitase reformarea sistemului, care trebuie „să se plieze sub oameni concreţi”.

„În lumea modernă este imposibil şi nu se poate conduce ţara dintr-un singur punct, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o ţară atât de mare precum Rusia. Voi spune mai mult: dacă totul va începe să funcţioneze şi să se mişte la semnalul Kremlinului, înseamnă că sistemul nu este unul viabil, el trebuie pliat sub oameni concreţi, adică schimbať, a declarat la acea dată preşedintele rus.

Citeste si:  Jose Manuel Barroso îl felicită pe noul premier român, Mihai-Răzvan Ungureanu

Anvergura schimbărilor anunţate era atât de mare, încât Medvedev a propus reformarea tuturor structurilor de guvern şi ale organismelor de conducere. „Pentru realizarea acestei strategii va fi nevoie de schimbări şi în structura guvernului, şi în alte organisme ale puterii de la toate nivelurile”, a subliniat Medvedev.

Referitor la problemele politicii bugetare şi fiscale, preşedintele rus a precizat că în prezent cea mai mare parte a veniturilor de stat se acumulează în bugetul federal, iar de aici sunt împărţite pe regiuni. Încă în 2008, Dmitri Kozak elaborase un raport în care explica necesitatea de a le acorda regiunilor o mai mare libertate în administrarea finanţelor, aminteşte Utro.

Citeste si:  Coreea de Nord desfăşoară noi lansatoare de rachete de-a lungul graniţei

Pe vremea când preşedinte al Rusiei era Vladimir Putin, acesta insista, dimpotrivă, asupra centralizării puterii. La iniţiativa lui Putin fusese înfiinţată instituţia reprezentanţilor politici ai preşedintelui şi fuseseră anulate alegerile pentru guvernatori. Potrivit declaraţiei lui Putin din 2004, o verticală fermă a puterii era necesară pentru lupta împotriva terorismului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata