Procesul khmerilor roşii: „Prin vocea părţilor civile, întreaga ţară va vorbi”

Procesul liderilor încă în viaţă ai khmerilor roşii, judecaţi în primul rând pentru genocid, a început luni la Phnom Penh, după mai bine de treizeci de ani de la producerea faptelor.

În primele patru zile, audierile preliminarii vor fi consacrate detaliilor de procedură, mai ales în ceea ce priveşte listele de martori. Audierile pe fond vor avea loc în septembrie, scrie săptămânalul L”Express în ediţia de luni (27 iunie 2011).

Cei patru lideri judecaţi sunt: Nuon Cha (84 ani), mâna dreaptă a lui Pol Pot şi ideologul principal al khmerilor, Kieu Samphan (79 ani), fost preşedinte al Prezidiului de Stat, Ieng Sary (85 ani), fost ministru de externe, şi soţia sa Ieng Thirith (79 ani), fost ministru al afacerilor sociale.

Citeste si:  Angela Merkel este gata să consimtă o creştere a capacităţii MES

Ei sunt acuzaţi de genocid împotriva etniei musulmane cham din Cambodgia şi a vietnamezilor, dar şi de crime împotriva împotriva umanităţii şi grava violare a convenţiilor de la Geneva.

Pentru procurorul internaţional Andrew Cayley, acest proces va fi cel mai important şi complex de la cel din Nuremberg până în prezent.

„Provocarea constă în a face tot ce este posibil pentru ca procesul să se termine cât mai repede şi să facă dreptate victimelor şi familiilor acestora, dar şi poporului cambodgian. Instanţa va analiza circumstanţele morţii a peste 1,8 milioane de persoane, una din cele mai grave catastrofe umane ale secolului al XX-lea”, a spus acesta.

Citeste si:  Fiat va împrumuta 2 miliarde dolari pentru a finanţa achiziţionarea Chrysler

Complexitatea cazului ţine de numărul de crime, de victime, de martori, de cantitatea de dovezi, potrivit biroului coprocurorului. Judecarea acestor lideri va aduce în discuţie, din septembrie, ideologia regimului (care a dus la deportări, la foamete, la execuţii masive, la munca forţată), deoarece atunci vor începe audierile pe fond.

În acest proces de anvergură, victimele sunt reprezentate de 3.850 părţi civile, ceea ce constituie o premieră în istoria justiţiei penale internaţionale. Totuşi, 1.747 dosare fuseseră respinse de biroul judecătorilor de instrucţie, dar Camera preliminară a anunţat reincluderea a 1.728 de persoane în procedură cu două zile înainte de deschiderea procesului.

Citeste si:  Mihai Chiţac va fi pus în libertate joi (16 septembrie 2010)

Numărul părţilor civile arată dorinţa lor de a li se face dreptate şi este dovada încrederii în justiţie. „Prin vocea părţilor civile, întreaga ţară va vorbi”, notează un observator prezent la tribunal. „Mulţi cambodgieni nu vorbesc despre ce au trăit.

Vocea părţilor civile este esenţială, ele trebuie ascultate în scopul reconstituirii istoriei comune, deoarece din partea acuzaţilor nu este nimic de ascultať.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close