EUR
4,85 RON
(+0.06%)
USD
4,36 RON
(-0.07%)
GBP
5,39 RON
(+0.01%)
CHF
4,54 RON
(-0.24%)
BGN
2,48 RON
(+0.16%)
BYN
1,81 RON
(-0.07%)
CAD
3,17 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.07%)
AUD
2,91 RON
(-0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.17%)
CZK
0,18 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.15%)

Belaruşii s-au distanţat de Rusia şi preferă UE

Doar o treime dintre belaruşi doresc unirea Republicii Belarus cu Rusia, în timp ce aproape jumătate din populaţia ţării sunt categoric împotrivă.

În prezent, belaruşii par să prefere apropierea de Uniunea Europeană /UE/, relevă un recent sondaj de opinie.

În ultimii zece ani, preferinţele belaruşilor în materie de politică externă s-au schimbat substanţial, dezvăluie un sondaj de opinie realizat în iunie în Republica Belarus, informează cotidianul rus Gazeta.

Astfel, dacă în urmă cu un deceniu circa 80% se pronunţau pentru unirea republicii cu Rusia, în prezent pentru aceasta militează doar 31,4% dintre belaruşi, 47,8 fiind împotrivă. În acelaşi timp, dacă ar fi să aleagă între Rusia şi UE, 44,5% dintre belaruşi ar vota pentru UE, în timp ce pentru Rusia – 35,3%.

Potrivit aceluiaşi sondaj de opinie, fiecare al doilea respondent are o atitudine negativă faţă de trecerea republicii la rubla belarusă, o atitudine pozitivă având fiecare al treilea. De asemenea, 27,1% dintre belaruşi sprijină construirea în Belarus a unei centrale nucleare după proiect rusesc şi cu ajutorul unui credit din Rusia, 16,4% nu sunt împotriva unei centrale nucleare, dar nu doresc ca aceasta să fie după proiect rusesc, iar 50,3% se declară categoric împotrivă.

Declaraţia ministrului rus al finanţelor, Aleksei Kudrin, conform căreia „Rusia va oferi Minskului un credit de 3 miliarde de dolari, cu condiţia ca Republica Belarus să desfăşoare reforme economice„, a fost considerată echitabilă de 45,6% dintre respondenţi şi injustă de 37%.

Pe de altă parte, „dorinţa Rusiei de a pune mâna pe mari întreprinderi belaruse” a stârnit în general o reacţie negativă din partea belaruşilor: 36,5% au declarat că acestea nu trebuie în niciun caz vândute, iar 19,7% – că ele nu trebuie vândute ruşilor.

„Atitudinea belaruşilor faţă de Rusia devine din ce în ce mai complicată. Aceasta nu poate fi explicată prin întărirea conştiinţei lor naţionale, deoarece la întrebarea „Ce este mai important: îmbunătăţirea situaţiei economice sau independenţa ţării?” 65% au răspuns „situaţia economică” şi doar 28,9% „independenţa”, constată sociologii Institutului belarus independent pentru studii socio¬economice şi politice, care a realizat sondajul.

Institutul este cel mai vechi centru non-guvernamental din Belarus, creat în 1992 de un grup ce cercetători, jurnalişti, politicieni şi oameni de afaceri belaruşi şi înregistrat în prezent în Lituania vecină, precizează Gazeta.

Rezultatele acestui sondaj de opinie au fost influenţate de retorica antirusească a lui Aleksandr Lukaşenko, este de părere politologul belarus Viktor Demidov.

„Din 1994 şi până la sfârşitul anilor 1990 Lukaşenko era principalul promotor al ideii de unire a Republicii Belarus cu Rusia. La acea dată, el avea şanse să ajungă pe terenul politic rus şi, după aceasta, să conducă statul unitar. Însă, în 1999 la putere în Rusia a venit Vladimir Putin, iar perspectiva de a ajunge la Kremlin s-a închis pentru liderul belarus. Din acest moment, Lukaşenko a proclamat independenţa principala valoare a Republicii Belarus şi a început să critice în mod regulat conducerea rusă”, a subliniat expertul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata