T. Băsescu despre afirmaţiile privind Regele Mihai: Un şef de stat şi un comandant de navă nu-şi abandonează echipajul

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri seară, că pentru el un şef de stat sau un comandant de navă reprezintă meserii în care nu se abandonează echipajul, explicând astfel afirmaţiile sale de săptămâna trecută cu privire la abdicarea Regelui Mihai şi precizând că nu are ce să retracteze cu privire la respectiva afirmaţie.

„Pentru mine, un şef de stat, un comandat de navă, face parte din meseriile în care nu se abandonează echipajul, nici ca şef de stat, nici ca şi comandant de navă. Uitaţi-vă la piloţi, ei nu pot abandona echipajul şi pasagerii. Nu au paraşută. Se întâmplă ceva cu aeronava lui, el se duce odată cu pasagerii şi echipajul. La nave, comandantul dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj îşi pierde brevetul, dar e şi dezonorat pe viaţa lui, pe toată viaţa”, a declarat şeful statului, la postul 10 TV.

El a povestit o întâmplare recentă de la Neptun când, fiind într-o şalupă, cineva dintre persoanele cu care era i-a arătat trei scafandri şi a întrebat dacă nu cumva au nevoie de ajutor. „Însă, spre deosebire de ruda cu care eram în şalupă, eu ştiam ce înseamnă scafandru la apă, ştiam că un scafandru în dificultate dă drumul la nişte semnale, ştiu că un scanfandru este cu GPS în momentul de faţă şi poate doar să-şi apese pe ceas şi se declanşează alerta şi era şi şalupa lor care era la o milă mai încolo, ei făceau nişte explorări.

Citeste si:  ÎCCJ judecă dosarul "Caltaboşul", urmând să fie vizionate înregistrările video ale procurorilor

(…) Vorbim despre oameni salvaţi. Meseria mea, printre altele, a doua, dincolo de a aduce vapoare este să salvez oameni pe mare, că asta e obligaţia unui om cu meseria mea. Acestea fac parte din seturile mele de valori, pe care nu le abandonez nici în politică. În meseria mea, un comandat de navă care sare primul în barca de salvare şi nu-l interesează ce se întâmplă cu echipajul, puneţi-i dvs eticheta”, a explicat Băsescu.

El a completat că, pentru meseria sa, într-o singură situaţie îşi pierzi brevetul, atunci când îţi abandonezi echipajul. „Eu am avut echipaje de 42 de oameni. Nu le-am abandonat în nicio situaţie dificilă. Un şef de stat are naţiunea lui, pe care n-o lasă singură. Rămâne cu ea. Deci eu nu pot, probabil sunt deformat profesional. Profesia mea mă obligă să gândesc aşa şi asta e. (…) Nu am ce să retractez, dar v-am dat explicaţia, pentru că aşa gândesc. Aşa m-am format”, a spus preşedintele Băsescu.

Citeste si:  România, invitată de SUA să participe la sistemul anti-rachetă

Cât priveşte afirmaţiile unor analişti şi istorici potrivit cărora afirmaţia sa despre abdicarea Regelui l-ar face să pară că „simpatizează” ordinul mareşalului Antonescu, Băsescu a declarat că îl acuză fără menajamente pentru Holocaust.”Nu, eu pe Antonescu îl acuz fără menajamente pentru Holocaust. Nici urmă de ezitare. (…) Intolerabile (să tragă în propriul popor – n.r.).

Când Antonescu a trecut Prutul, dacă se oprea la Nistru era perfect, dar implicarea lui în deportarea evreilor şi ţiganilor, pe alţii i-a trimis la Auschwitz. Sigur, Majestatea Sa n-a văzut, dar… Nu e de tolerat uciderea de oameni pe criterii rasiale. Ucidere, deportare, suntem toţi lăsaţi de Dumnezeu să trăim pe pământul ăsta atât timp cât putem trăi. Această parte nu are nicio scuză din punctul meu de vedere”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a menţionat că el a respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă şi al istoricilor cu privire la abdicarea Regelui Mihai. „Unii istorici acceptă şi-s pozitivi cu toată perioada în care fostul Rege Mihai a domnit, alţii sunt critici, dar eu am un raport al unei comisii prezidenţiale care a analizat comunismul.

Citeste si:  Rezervele valutare ale Egiptului continuă să coboare sub punctul critic

A fost o comisie de specialişti condusă de Vladimir Tismăneanu, foarte în regulă. Nu am îndrăznit şi nu am competenţa ca istoric să spun ce-a fost bine, ce-a fost rău, şi dacă vreţi să fiu foarte sincer nu cred că încă s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada celui de-al Doilea Război Mondial, condiţiile în care a intrat România, unde trebuia să se oprească România, de ce nu s-a oprit la Nistru”, a adăugat şeful statului.

El a ţinut să precizeze că nu este nici istoric şi nici ziarist, dar are dreptul la o opinie. „Eu vă spun însă un lucru simplu, care nu-mi schimbă definiţia de la şef de stat la şef de stat. Eu nu sunt ziarist, nici istoric, nici lătrău de televiziune, dar am dreptul la o opinie”, a afirmat Băsescu.

Pe 22 iunie, preşedintele Băsescu a declarat, la postul B1 TV, că abdicarea Regelui a fost un act de trădare a interesului naţional al României.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata