Crucea Roşie Română a aniversat 135 de ani

În cadrul Galei Crucii Roşii a fost lansat, duminică seară (3 iulie), proiectul „Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici” menit să ajute persoanele în vârstă care nu au pe nimeni să-i ajute şi au probleme de sănătate.

Starea de sănătate a bolnavilor va fi monitorizată printr-un kit care va măsura valorile medicale ale analizelor cardiacilor şi va permite transmiterea datelor către un centru de monitorizare.

„Din nefericire, trăim o perioadă în care mii de vârstnici, bolnavi şi singuri, au ajuns bunicii nimănui. Această etapă vulnerabilă a existenţei este o realitate pe care toţi o vom parcurge. Unii dintre noi, norocoşii, au alături familia sau prietenii. Ceilalţi, deloc puţini şi încercaţi de crunta singurătate, au nevoie de sprijinul semenilor pentru alinarea suferinţei. Pentru aceştia, proiectul ‘Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici’, inaugurat de Crucea Roşie Română, reprezintă garanţia că există cineva preocupat de sănătatea lor, de asigurarea unui trai decent şi demn, care să le aducă liniştea atât de necesară, la finalul unei vieţi greu încercate”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii Române.

În cadrul acestui proiect va exista un pilon de telemedicină pentru bătrâni care este susţinut de Med Telesystems.

Citeste si:  Mihaela Geoană a fost aleasă pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Crucii Roşii Române

În cadrul galei prof. dr. Doina Dimulescu de la Spitalul Elias a explicat că telemedicina îi ajută pe cei cu afecţiuni cardiace şi constă în montarea unui aparat pe pieptul pacientului care monitorizează funcţia cardiacă şi, în cazul în care apar probleme, prin legătura care există cu clinica, se va apela la un medic, iar în condiţiile în care aceste disfuncţionalităţi sunt grave, se trimite imediat o ambulanţă.

Firma Med Telesystems susţine acest proiect cu o sumă în valoare de 17.000 de euro.

Gala a fost marcată de două momente importante, unul a fost acela în care singura supravieţuitoare a Crucii Roşii Române din timpul războiului, Ioana Cruceanu, în vârstă de 86 de ani, căreia i-a fost conferit către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii Internaţionale medalia „Florance Nightingale” ca o recunoaştere a activităţii sale pentru participare la războiul din Coreea, a venit pe scena Galei Crucii Roşii, rememorând momente din acele vremuri.

Ioana Cruceanu a venit îmbrăcată în uniforma Crucii Roşii din acea perioadă, fiind aplaudată minute în şir.

Al doilea moment emoţionant al galei a fost cel al participării lui Andrei Păunescu şi al prezentării testimonialului cu Adrian Păunescu, realizat de în urmă cu doi ani, la momentul lansării Băncii de alimente iniţiate de Crucea Roşie din România, în care acesta a recitat din „Repetabila povară”.

Citeste si:  Ziua Crucii Roşii Române

Cu prilejul galei s-a pus în circulaţie un timbru care o reprezintă pe Regina Maria.

Gala Crucii Roşii Române a beneficiat de participarea unui număr mare de artişti: Loredana, Mihai Trăistariu, Smiley, Fuego, Marcel Pavel, Nicolae Voiculeţ, Margareta Pâslaru care este voluntar al Crucii Roşii Române, Floarea Calotă, Florina Cercel. Maia Morgenstern, ca şi Smiley, au subliniat că a fi voluntar nu înseamnă să o faci numai pentru o zi, ci tot timpul. Toţi artiştii au devenit voluntari ai Crucii Roşii pentru o zi.

În cadrul galei, hipermarketul Carrefour a donat 10.000 de euro, cei de la Real au donat 100 de tensiometre pentru a fi folosite de voluntarii Crucii Roşii, iar la sfârşitul galei suma strânsă prin sms şi apeluri telefonice era deja de 20.000 de euro.

Preşedinta Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a făcut un apel pentru voluntariat, cu atât mai mult cu cât anul 2011 este Anul European al Voluntariatului. Multe personalităţi care nu au putut fi prezente la gală au transmis mesaje de susţinere – Nadia Comăneci, Sergiu Nicolaescu, Stela Popescu, Paula Seling.

Citeste si:  FMI: România are nevoie de 38 miliarde euro la anul

Proiectul se desfăşoară în prezent în trei judeţe, Bacău, Covasna, Hunedoara, şi necesită fonduri substanţiale pentru a putea fi dezvoltat la nivel naţional.

Gala Crucii Roşii a avut ca scop colectarea de fonduri în vederea derulării acestui proiect, ca o soluţie de ajutorare a persoanelor vârstnice care nu se pot deplasa şi care au nevoie de îngrijire la domiciliu.

Toţi românii îşi vor putea arăta solidaritatea faţă de semenii lor vârstnici donând 2 euro sau 10 euro: în reţeaua Romtelecom: 0900.900.904 – donaţie de 2 euro/apel, 0900.900.906 – donaţie de 10 euro/apel şi în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote: 876 – donaţie de 2 euro/sms până la data de 30 iulie 2011. Acestea sunt oferite gratuit de operatori şi nu se percepe TVA. Cu prilejul aniversării au fost oferite distincţii unor persoane care au avut o contribuţie remarcabilă de-a lungul timpului în viaţa Crucii Roşii Române.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close