Ministrul Mediului, Laszlo Borbely: Aşteptăm reacţia CE cu privire la plaja de la Sulina

Ministerul Mediului şi Pădurilor nu a primit încă o reacţie din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte situaţia de pe plaja de la Marea Neagră din oraşul Sulina, ministrul Laszlo Borbely susţinând că această plajă ar putea fi autorizată dar şi că habitatele naturale trebuie să fie protejate.

„De ce să nu-i dăm drumul (plajei – n.r.)? Depinde de autoritatea locală, de cele care trebuie să-i dea avizul, dar şi de documentaţia ce va fi depusă pentru autorizare. Noi am primit o sesizare, i-am răspuns şi aşteptăm reacţia CE. Nu am primit încă vreun răspuns la justificarea noastră”, a declarat ministrul Laszlo Borbely, care a vizitat vineri plaja Sulina.

Citeste si:  Summitul UE şi dilema realegerii lui Barroso

El a spus că amenajările executate pe plajă nu i s-au părut a fi „spectaculoase”. „Trebuie să ne conformăm, dacă au fost deranjate habitate naturale protejate. Dar la o primă vedere, însă, am înţeles că nu este ceva grav”, a conchis ministrul mediului şi pădurilor.

La rândul său, asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a susţinut că plaja Sulina trebuie protejată de invazia imobiliară şi că în prezent există legi care o feresc de un asemenea pericol. „Precedentele de acest gen nu trebuie multiplicate de-a lungul plajei, pentru că este o plajă unică patrimoniu UNESCO. Odată descentralizat, însă, mediul, nu cred că administraţia locală va şti ce să facă cu această plajă. Legile în vigoare pot totuşi să protejeze plaja de invazia imobiliară”, a afirmat preşedintele SDD, Liviu Mihaiu.

Citeste si:  Zi istorică la Chişinău: Parlamentul a condamnat regimul comunist şi a interzis secera şi ciocanul

Ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, care s-a aflat vineri la Sulina a vizitat şi Cimitirul Maritim din oraş şi Farul Comisiunii Europene a Dunării, arătându-se mâhnit de modul în care arată oraşul. „Oraşe de genul Sulinei ar trebui să trăiască numai din turism. După 20 de ani, ceva, ceva se mişcă, pentru că pe bani europeni vor fi reabilitate câteva clădiri, Cimitirul Maritim, cele două faruri… E dificil însă! (…) Îmi place la Sulina, dar mă doare sufletul de ce văd aici”, a declarat Laszlo Borbely.

Citeste si:  Câte firme au plătit contribuţii la stat pentru "distracţia" ministrului Monica Iacob-Ridzi

Pe 5 mai 2010, CE a transmis României un prim avertisment în legătură cu aplicarea defectuoasă a legislaţiei europene privind protecţia mediului în cazul proiectului autorităţilor tulcene. Comisia a descoperit, la acea vreme, deficienţe privind studiul de impact asupra mediului, ce ar fi putut conduce la posibile efecte negative.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close