EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Vizita lui Medvedev la Vladivostok, în atenţia presei ruse

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a rămas nemulţumit de pregătirile pentru summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEG), ce va avea loc în 2012 la Vladivostok, în Extremul Orient rus, scriu ziarele moscovite de vineri (01 iulie 2011).

Cu un an înainte de evenimentul a cărui organizare costă Rusia 20 de miliarde de euro, abia jumătate din obiective au fost construite, hotelurile – în proporţie de 20%, iar mândria summitului – podurile pe insula Russki – în general riscă să rămână neconstruite, notează Kommersant. Liderul de la Kremlin a cerut să „se pună punct acestei dezordini”.

Deşi summitul APEC este unul economic, toate criticile preşedintelui Dmitri Medvedev l-au vizat pe ministrul apărării, Anatoli Serdiukov, relatează Rossiskaia Gazeta.

În urma summitului, trebuie creat un nou Vladivostok, comod pentru cetăţeni – misiunea de a găzdui summitul este importantă, dar e pe loc secund, a spus liderul de la Kremlin.

Construcţia infrastructurii necesare acestui summit costă bugetul federal 200 de miliarde de ruble (5 miliarde de euro), dar nimeni nu are o viziune clară despre viitoarea eficienţă a acestui proiect costisitor.

Constatând că Ministerul Apărării deţine în zonă suprafeţe mari de terenuri, Medvedev a crticat instituţia că tergiversează transmiterea acestora. „Oriunde te-ai uita, peste tot sunt pământurile Ministerului apărării. Nici ei nu fac nimic, nici altora nu le dau”, a afirmat Dmitri Medvedev.

El a cerut instituţiei ca, în termen de o lună, să transmită terenurile pentru construcţii civile, iar ministrului Serdiukov i-a ordonat să meargă personal la Vladivostok şi să rezolve problema vânzărilor ilegale de terenuri.

Lupta pentru procente, titrează Moskovskie Novosti, semnalând că premierul Vladimir Putin vrea să-i arate partidului său Rusia unită că Frontul popular rus este o iniţiativă serioasă, pe termen lung. Formaţiunea aflată la putere scade în sondaje – de la 57% în mai la 53% în iunie.

Pe locul al doilea vin comuniştii cu numai 17%, dar problema e că Rusia unită vrea să-şi menţină majoritatea constituţioanală (două treimi din mandate), şi nu doar să învingă la alegerile parlamentare din decembrie, explică publicaţia rusă.

Gazprom pierde Europa pe bucăţi, titrează Nezavisimaia Gazeta, notând că, în spatele succeselor financiare locale ale monopolului rus în domeniul gazului se ascund probleme strategice. Gonducerea companiei a prezentat joi rezultatele financiare pe 2010.

Vor fi plătite dividende pe acţiuni peste 90 de miliarde de ruble (2,25 miliarde de euro), cu aproape 60% mai mult faţă de anul trecut. Experţii explică acest succes printr-o conjunctură mondială favorabilă, indicând totodată problema strategică: Gazprom pierde în continuare poziţii pe piaţa europeană.

Directorul Gazpom a afirmat că ponderea companiei pe piaţa europeană este de 23%. Reducerea cotei Gazprom pe piaţa Uniunii Europene creşte în mod obiectiv independenţa şi securitatea energetică a europenilor.

Dar, concomitent, în pericol poate fi şi securitatea energetică a Rusiei , care devine prizoniera proiectelor costisitoare ale noilor conducte şi a preţurilor instabile la hidrocarburi. Totuşi nu demult aceasta era de 35%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata