EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Emil Boc: Parteneriatul strategic cu SUA a fost şi rămâne un pilon important al politicii externe a României

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA a fost şi rămâne un pilon important al politicii externe româneşti, aducând ţării noastre „un partener valoros şi de nădejde, un adevărat prieten”, a declarat, luni seara, premierul Emil Boc, în discursul susţinut la recepţia organizată de Ambasada americană cu ocazia Zilei Independenţei.

„Decizia recentă de amplasare în România a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă din Europa este unul dintre cele mai importante proiecte strategice care confirmă excelenta cooperare dintre ţările noastre”, a subliniat premierul Boc.

De asemenea, el a arătat că vocaţia şi potenţialul acestui parteneriat, departe de a fi epuizate, oferă premisele pentru intensificarea în continuare a legăturilor existente între România şi SUA, în special în domeniul economic, contribuind totodată la îmbunătăţirea contactelor directe dintre oameni.

Şeful Guvernului a menţionat că relaţia dintre România şi SUA înseamnă mai mult decât dimensiunea de securitate, ci şi miile de tineri români care studiază în universităţile americane, parteneriatele de cercetare, sutele de proiecte de investiţii americane răspândite pe întregul teritoriu al ţării, locuri de muncă prezente şi viitoare pentru tot mai mulţi români, sprijin pentru societatea civilă, sectorul guvernamental.

„În acest sens, salutăm recenta iniţiativă a Ambasadei SUA la Bucureşti ‘Împreună mereu’ de a evidenţia printr-o hartă interactivă prezenţa americană în România, începând cu nivelul guvernamental, apărare, societate civilă, acţiunea voluntarilor din Corpul Păcii şi proiecte de asistenţă umanitară şi până la activitatea companiilor americane în România”, a spus primul-ministru.

Totodată, Emil Boc a subliniat că sărbătoarea naţională a SUA este cu adevărat sărbătoarea democraţiei şi libertăţii, valori care sunt perene şi oferă şi astăzi un model pentru abordarea provocărilor actuale. „În acest sens, România va rămâne alături de SUA în cadrul comunităţii internaţionale, în eforturile comune de promovare şi susţinere a democraţiei şi a valorilor acesteia”, a concluzionat şeful Guvernului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata