Majoritatea francezilor se opun candidaturii lui DSK la alegerile prezidenţiale din 2012

Majoritatea francezilor nu doresc ca socialistul Dominique Strauss-Kahn să participe la alegerile prezidenţiale din 2012, potrivit unor sondaje realizate în ultimele zile în Franţa, unde o plângere a fost depusă la Paris împotriva fostului director FMI pentru tentativă de viol, relatează vineri AFP.

Cu toate acestea, 44% dintre francezi cred în continuare că DSK ‘ar fi un preşedinte bun al Republicii’, potrivit unui sondaj Opinionway pentru Le Figaro Magazine şi canalul LCI.

Printre candidaţii declaraţi la învestitura socialistă, DSK se situează după François Hollande – care ar fi un bun preşedinte pentru 50% dintre cei chestionaţi – însă înaintea liderului partidului Martine Aubry /41%/ şi a lui Ségolene Royal /21%/.

Acest sondaj, realizat în perioada 4-5 iulie în rândul a mii de persoane, arată că 65% dintre francezi nu doresc ca fostul director FMI să se prezinte la alegerile prezidenţiale din Franţa, faţă de 35% care au o părere diferită. În rândul simpatizanţilor socialişti, proporţia este de 55% faţă de 45%.

Sondajul CSA realizat pentru cotidianul economic Les Echos, care va fi publicat vineri, arată de asemenea că 62% dintre francezi nu doresc candidatura lui DSK la alegerile primare ale Partidului Socialist, care urmează să-şi desemneze candidatul la prezidenţiale.

‘Imaginea sa a fost puternic afectată’ şi ‘în opinia publică, condiţiile unei eventuale reveniri în viaţa politică nu îi sunt favorabile’, estimează institutul CSA.

Ipoteza unei reveniri în cursă a lui DSK, principalul favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din Franţa până în momentul arestării sale la New York pe baza acuzaţiilor de abuz sexual aduse de o angajată a unui hotel, a apărut după eliberarea sa pe propria răspundere la 1 iulie. Situaţia s-a complicat însă şi mai mult la începutul acestei săptămâni după depunerea unei plângeri împotriva sa de către o scriitoare franceză de 32 de ani, Tristane Banon.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata