Muntenegrul, o atracţie pentru superbogaţi

Nat Rothschild, unul dintre cele mai bune creiere financiare ale unei familii renumite pentru perspicacitatea în afaceri, intenţionează să sărbătorească împlinirea vârstei de 40 de ani dând o petrecere de 1 milion de lire sterline în mica ţară de la Adriatica, Muntenegru.

Suma este mică pentru un om a cărui avere personală este evaluată la de o mie de ori mai mult, informează ziarul britanic The Independent în ediţia de joi (7 iulie 2011).

Muntenegrul este un mic stat muntos extrem de pitoresc de la Adriatica, având ceva mai mult de jumătate din mărimea Ţării Galilor şi o populaţie de 660.000 de locuitori, ceva mai mult decât Glasgow.

Şi-a câştigat independenţa în 2006, atunci când populaţia a votat în cadrul unui referendum pentru a se separa de uniunea cu Serbia. Probabil că este mai cunoscut pentru că se presupune că aici s-a turnat filmul Casino Royale.

Fapt unic pentru un stat suveran, Muntenegrul nu are o monedă. Toate tranzacţiile sunt efectuate în euro, deşi nu a aderat la UE sau zona euro. Această particularitate a făcut din el un magnet pentru oligarhi ruşi şi pentru cei care doresc să ascundă sursa bogăţiei lor, precum baronii drogurilor irlandezi.

Citeste si:  Rusia - Grecia: Papandreou va prijini South Stream, iar Putin, proiectul Burgas - Alexandroupolis

Este deschis şi pentru cei cu interese legitime de afaceri, ca Nat Rothschild, care va îmbina plăcutul cu utilul, ducându-i pe oaspeţii săi să vadă atracţiile Golfului Kotor, unul din cele mai frumoase porturi naturale din Europa. Rothschild şi principalul său partener de afaceri, oligarhul rus Oleg Deripaska, au investit o mulţime de bani în betonul proaspăt turnat pe marginea apei, în Golful Kotor.

În timp ce muritorii de rând sunt preocupaţi de reducerea cheltuielilor în aceste zile austere, oameni ca Nat Rothschild au cu totul alte griji, precum lipsa de spaţii de parcare pentru iahturi extrem de mari.

Porturile de agrement din sudul Franţei şi Italiei au fost proiectate cu o generaţie în urmă, când un iaht mai lung de 100 de picioare era destul de rar, chiar şi pentru milionari „.

„Lady Ghislaine”, iahtul de pe care magnatul Robert Maxwell a căzut pierzându-şi viaţa în 1991, a fost o excepţie de 180 de picioare. Zilele acestea însă, „Lady Ghislaine” nu ar fi nici pe departe suficient de mare pentru a figura pe lista primelor 100 de iahturi private.

Citeste si:  Cătălin Baba: Nu se va accepta învăţământul în trei schimburi

Un iaht de 240 de picioare ar ajunge în partea de jos a listei, în timp ce pe prima poziţie se află „Eclipse” al lui Roman Abramovici, care are de trei ori lungimea iahtului lui Maxwell.

Miliardarii din Europa erau în pericol de a rătăci pe Mediterana în căutarea unui loc de amarare până când un grup de întreprinzători a decis să creeze Porto Montenegro, în Golful Kotor, care, atunci când va fi finalizat în cinci sau şase ani, va include un hotel de lux, un cazinou, 700 de apartamente şi 650 dane de iaht.

Oaspeţii lui Nat Rothschild vor avea şansa de a arunca o privire locului, un lucru bun pentru business.

Lista oaspeţilor nu a fost făcută publică, dar potrivit unor surse din Muntenegru este atât de selectă încât numele lui Tony Blair ar fi cel mai plictisitor. Blair nu se va alătura oaspeţilor, deşi nimeni nu va fi surprins să-l vadă pe Mandelson acolo.

Citeste si:  Alexis Tsipras menţine referendumul şi îndeamnă grecii să respingă acordul propus de creditorii internaţionali

Printre megabogaţi se crede ca a fost invitat Deripaska, proprietarul rus al celei mai mari firme de aluminiu din lume, Roman Abramovici, Peter Munk, şeful ungur al celei mai mari corporaţii de minerit de aur, magnatul minelor sud-africane Mick Davis şi Ivan Glasenberg, şeful Glencore, una dintre cele mai mari companii de mărfuri din lume.

Un alt invitat probabil este Tony Hayward, care a intrat în afaceri cu Nat Rothschild după ce a pierdut poziţia sa în fruntea BP din cauza deversării de petrol din Golful Mexic.

Compania de comercializare de mărfuri fondată împreună este evaluată la peste 1 miliard de lire. Este posibil ca George Osborne, care s-a bucurat de ospitalitatea lui Nat Rothschild în trecut, să aprecieze că există un risc politic prea mare pentru a se bucura de high life în Muntenegru, în aceste momente.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close