Tabără: Taxarea inversă ar putea fi aplicată şi în sectorul de legume şi fructe

 Taxarea inversă ar putea fi aplicată şi în sectorul de legume şi fructe, dacă România va primi acordul Comisiei Europene în acest sens, a declarat, joi (7 iulie), ministrul Agriculturii,Valeriu Tabără.

„Am înaintat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) propunerea ca procedura simplificată a taxării inverse să fie aplicată mai multor produse, inclusiv la legume şi fructe, la fel cum se aplică pentru cereale şi plante tehnice. Avem tot sprijinul ministrului de finanţe pentru a face demersurile către Comisia Europeană, întrucât fenomenul evaziunii fiscale pe piaţa legumelor şi fructelor înregistrează la ora actuală un nivel ridicat”, a spus Tabără.

Potrivit statisticilor oficiale, România pierde anual în jur de 250 de milioane de euro numai din sectorul de legume şi fructe proaspete, deşi cifrele vehiculate de reprezentanţii patronatelor din sector se ridică la peste un miliard de euro. Datele ANAF din 2009 arată că valoarea comercializată fiscalizată din piaţa de legume şi fructe este de numai 1,5 miliarde de lei.

„Aplicarea taxării inverse la legume şi fructe va avea ca efect reducerea considerabilă a fraudei fiscale în acest sector şi îmbunătăţirea modului de funcţionare a pieţei legumelor şi fructelor prin eliminarea practicilor neconcurenţiale”, a arătat şeful MADR.

Acesta a subliniat că intenţionează ca în viitorul apropiat să solicite aprobarea măsurii de taxare inversă şi în cazul cărnii de porc şi pentru produsele avicole.

În perioada următoare, reprezentanţii MADR vor furniza MFP datele şi informaţiile necesare unei argumentări care să susţină o nouă propunere a României pentru a fi înaintată Comisiei Europene.
Potrivit datelor MADR, producţia de fructe a României în 2010 a fost de 1,398 milioane tone, iar cantitatea totală de legume obţinută a depăşit 3,155 milioane de tone.

Consumul anual de fructe şi legume pe cap de locuitor în România este de aproximativ de 70 – 80 de kilograme, în timp ce media europeană atinge 90 – 100 de kilograme.

Loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. valy neamt spune

    oare cand au de gand guvernantii sa taxeze biserica cu fabricile si afacerile lor?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.