Idei false despre Europa

Criza din Grecia aduce din nou probleme Europei. Situaţia este exasperantă: în fiecare zi „pieţele” profită de ocazie pentru a lansa o nouă ofensivă: într-o zi Grecia, în altă zi Portugalia, iar acum Italia.

Este exasperant pentru că Grecia constituie o mică parte din Uniunea Europeană (circa 3% din PIB european).

Guvernul grec nu a făcut prea mari eforturi, iar majoritatea grecilor protestează zilnic împotriva măsurilor de austeritate. Dar nu depăşesc eforturile celor 331 de milioane de locuitori care integrează zona euro, notează Jean Marie-Colombani într-un editorial publicat luni (11 iulie 2011) de El Pais.

În cazul Greciei, sunt manifestaţiile cele care discreditează guvernul. În cazul Portugaliei, este scăderea ratingului de ţară cea care deţine monopolul acestui sistem.

Nimeni nu îşi mai aminteşte că în perioada cea mai neagră a crizei când toată lumea credea că sistemul financiar se va prăbuşi, toate guvernele G-20, fără excepţie, au condamnat agenţiile de rating şi au promis o reformă.

Citeste si:  Parlamentul ungar a adoptat noua lege privind impozitele pe 2012, cu un TVA DE 27%, NIVEL RECORD ÎN UE

Când oare guvernele europene vor decide să retragă competenţele acestor agenţii, care protejează interesele Wall Street-ului, şi să le încredinţeze unei autorităţi europene, ce ar putea fi chiar un organism derivat din Comisia Europeană?

Imediat după ce declaraţiile Băncii Centrale Europene au îndepărtat teama unei crize în Portugalia, „pieţele” s-au năpustit asupra Italiei! De data aceasta pretextul a fost politic.

Deşi guvernul italian mai exact ministrul economiei, Giulio Tremonti, a elaborat un plan coerent de reducere a deficitului care ar permite economisirea a 40 de miliarde de euro, a fost situaţia unui subsecretar al guvernului şi problemele lui cu justiţia cele care au pornit asaltul asupra Italiei.

Şi declaraţiile lui Silvio Berlusconi, care a anunţat că nu se va mai prezenta la alegerile din 2013, au suscitat îndoieli privind planul de austeritate. Există însă un consens privind votarea planului; italienii s-au săturat de Berlusconi şi nimeni nu vrea alegeri anticipate nici măcar stânga!

Citeste si:  Expoziţia "The Human Body", vizitată de 88.600 de persoane

De ce? În primul rând pentru că Tremonti îşi face bine treaba. În al doilea rând pentru că în Italia un parlamentar nu poate aspira la pensie dacă nu îşi încheie mandatul.

Dacă ar fi dizolvate Camerele, parlamentarii italieni nu ar mai avea drept la pensie, ceea ce este o armă infailibilă împotriva oricărei tentaţii de alegeri anticipate.

Merită deci amintite unele adevăruri şi eliminate unele idei false. Adevăruri: situaţia relativă a zonei euro este mai bună decât cea a SUA.

Atât la nivelul deficitului (15,5% din PIB) cât şi al datoriei, care este mai mică; balanţa de plăţi este mai echilibrată şi, deşi creşterea este insuficientă iar rata şomajului destul de mare, după adoptarea euro, UE a creat 14 milioane de locuri de muncă, în timp ce în SUA au fost create în jur de 8%, cum a remarcat Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Citeste si:  Statele est-europene nu pot forma un front unit în UE pentru că sunt mult prea diferite

Criza afectează întreaga lume, iar SUA sunt probabil într-o situaţia mai delicată decât Europa. Ideea falsă ar fi că SUA constituie o zonă mai omogenă decât UE, deşi există breşe mai mari în creştere şi în rata şomajului.

Din moment ce dimensiunile sunt atât de mari, este inevitabil să existe diversitate şi dispersie. Este însă adevărat că zona euro are o problemă de guvernabilitate.

Succesele obţinute împing spre un federalism bugetar al zonei euro, iar Europa trebuie să extindă cadrul normativ care îi reglementează politicele. Guvernele acţionează lent şi prea târziu şi riscă ca criza şi pieţele să le-o ia înainte şi să fie mai rapide decât capacitatea lor de reacţie. Ceea ce este cu adevărat un pericol!

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close