Sibex: 4.600 contracte cu o valoare de 53 milioane lei

 Lichiditatea s-a redus în cea de-a treia zi a săptămânii, pe piaţa Sibex, după volumul record pe iulie înregistrat marţi, în condiţiile în care pe segmentul indici şi pe cel financiar s-au înregistra fluctuaţii mixte.

La ora 17.30, numărul contractelor era de 4.600 cu o valoare de 53 milioane lei. Instrumentele cele mai lichide au fost contractele futures pe Dow Jones, pe acţiunile SIF5, pe paritatea euro/dolar denominată în lei şi pe aur. După deschiderea bursei americane, lichiditatea a crescut, numărul contractelor dublându-se.

Pe segmentul derivatelor valutare, revenirea pe plus a euro faţă de dolar a determinat creşterea intensităţii tranzacţiilor, speculatorii grăbindu-se să exploateze o monedă comună mai puternică. La ora 17.30 numărul contractelor EUR/USD_RON era de peste 1.500, iar moneda unică se tranzacţiona pe scadenţa septembrie la 1,41120 dolari, în creştere cu 0,97%.

Miza pe creşterea euro, monedă care în primele două şedinţe Sibex ale săptămânii pierduse teren în faţa dolarului, a venit în contextul slăbirii pe plan extern a monedei americane faţă de cea europeană, pentru prima oară în patru zile. Această direcţie s-a impus, ca urmare a reluării tendinţei de creştere a pieţelor de acţiuni, aceasta semnalizând o reînnoire a cererii pentru active cu randamente mari.

Citeste si:  Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a 6 foşti şefi ai PetromService

Dolarul american s-a depreciat şi faţă de cel australian şi nou-zeelandez, după ce creşterea economică a Chinei a depăşite stimările analiştilor. Euro s-a întărit faţă de majoritatea valutelor importante, după ce obligaţiunile din Spania şi Italia au crescut pentru a doua zi la rând. La Sibex, contractul EUR/USD_RON este lichidizat de doi market-makeri care acţionează pe scadenţe diferite.

Cel mai lichid produs s-a menţinut derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average, acesta s-a fiind preferat, până la ora 17.30, pentru peste 2300 de contracte, majoritatea pe termen scurt (scadenţa septembrie).Participanţii au tranzacţionat în contextul în care piaţa futures din SUA a indicat creşteri, dar cu ochii aţintiţi asupra problemelor ţărilor europene afectate de criza datoriilor, astfel că, mai ales pe scadenţa apropiată (septembrie), prima jumătate a şedinţei a adus fluctuaţii în ambele sensuri.

După ora 15.00 tendinţa de depreciere a părut mai puternică deşi în SUA, preţul futures al indicelui continua să indice o deschidere „verde” la NYSE, care de altfel şi avut loc. Revenirea futures-ului american pe plus după trei zile de pierderi a venit pe fondul creşterii cu mai mult decât era aşteptat a economiei în China.

Citeste si:  Băsescu: Avem aur şi cupru, nu putem privi doar spre fondurile europene; demagogia a blocat investiţiile

Investitorii americani se aflau, totodată, în aşteptarea unor declaraţii ale preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke care să indice noi posibile măsuri de stimulare economică, după raportul sumbru din iunie privind ocupare forţei e muncă în SUA. Deschiderea pozitivă de pe Wall-Street s-a dovedit hotărâtoare şi pentru direcţia cotaţiilor Dow Jones de la Sibex, scăderea temperându-se rapid şi cotaţia intrând din nou pe plus. Astfel, la ora 17,15 indicele DJIA creştea cu 53 puncte pe scadenta septembrie şi cu doar 2 pe decembrie. Indicele înregistra un plus de 43 puncte, şi pe scadenta martie 2012.

Pentru contractul DESIF5 cotaţiile au fluctuat mixt pe scadenţa scurtă, înregistrându-se mai multe schimbări de direcţie. La ora 17.15 cumpărătorii erau au fost beneficiarii zilei, preţul aflându-se pe plus pe scadenţele septembrie şi decembrie 2011, cu aprecieri de 0,34 şi 0,53%. Numărul contractelor DESIF5 era de circa 600, derivatul ocupând locul trei în topul zilei.

Citeste si:  După ce i-a mărit dobânda lunară cu 60 de euro, un ieşean a dat în judecată Banc Post

În ceea ce priveşte cotaţia aurului, speculatorii au „pariat” pe aprecieri. Ca urmare, la ora 17,30 metalul preţios avansa cu 30 dolari pe scadenta august a contractului SIBGOLD_RON a cărui mărime este de de 10 uncii. Pe plan extern, aurul a atins un nivel record la Londra şi New York, îngrijorările cu privire la criza datoriilor din Europa stimulând cererea de metal preţios, ca o instrument de protecţie. Marţi, Irlanda s-a alăturat Portugaliei şi Greciei ca o treia naţiune din zona euro care are ratingul de credit sub gradul de investiţii.

Pe piaţa valutelor a fost tranzacţionată şi perechea EUR/RON, moneda unică depreciindu-se uşor faţă de leu pe scadenţele septembrie şi decembrie 2011. A fost tranzacţionat şi contractul DEOIL_LSC, barilul de petrol câştigând 1,54 dolari pe scadenţa august.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata