Libia,razboi,resurse,speranta

Cele patru luni de război au epuizat resursele Libiei rebele: lipsa locurilor de muncă şi creşterea preţurilor încep să spulbere speranţele multor locuitori din Benghazi, principalul fief al rebelilor, notează joi (14 iulie 2011) ziarul ABC.

Familia lui Mohammed Fayturi, profesor şi tată a patru copii, este o dovadă vie cum aceste luni de conflict au dus la scăderea nivelului de trai şi la risipirea iluziilor pe care populaţia şi le-a făcut după expulzarea forţelor fidele colonelului Gaddafi.

‘Mă trezesc în fiecare dimineaţă fără să ştiu cum îmi voi putea hrăni copii’, spune Fayturi, care după trei decenii ca profesor de limbi străine la un liceu s-a trezit fără loc de muncă şi salariu, odată cu închiderea centrelor de învăţământ ca urmare a revoltei populare.

Citeste si:  Penuria de apă, una din principalele provocări ale acestui secol

Acum îşi câştigă traiul vânzând produse făcute în casă, dar de multe ori banii nu-i ajung până la sfârşitul lunii. ‘Îmi mergea bine înainte de revoluţie. Nu sunt un adept al lui Gaddafi, dar vreau ca lucrurile să fie ca înainte, când puteam să-mi întreţin familia’, comentează acest profesor în vârstă de 44 de ani.

Fayturi nu este singurul care suportă consecinţele unui conflict, al cărui deznodământ pare din ce în ce mai departe. Întreruperile de curent, pentru a economisi energia, şi de apă sunt la ordinea zilei. Iar ca urmare a lipsei resurselor financiare în zonele controlate de rebeli, tensiunea creşte agravată de inflaţie şi de penuria de alimente tot mai gravă.

Citeste si:  Emil Boc vrea să rezolve revendicările pensionarilor, dar numai dacă există resurse

Într-o mică localitate a izbucnit o ceartă între proprietarul unei băcănii şi un client: acesta îl acuză pe proprietar că ascunde produsele pentru a le vinde apoi cu preţ mai mare.

Imaginile de acest fel se repetă zilnic în această localitate de la malul Mării Mediterane. Instalaţiile şi conductele de petrol pe care maxima autoritate rebelă, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), a reuşit să le cucerească de la forţele gaddafiste au fost distruse de soldaţii regimului la jumătatea lunii aprilie.

Prin urmare, principala lor sursă financiară a fost paralizată. Responsabilul adjunct al petrolului şi finanţelor al CNT, Mazen Ramadan, a recunoscut recent că situaţia economică este gravă, dar şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor ameliora în scurt timp.

Citeste si:  SUA desfăşoară avioane "invizibile" F22 în Emiratele Arabe Unite

Percepţia oamenilor din această parte a ţării, controlată de rebeli, este că regiunea a fost întotdeauna marginalizată de Gaddafi care le¬a furat resursele pentru a se îmbogăţi şi a dezvolta localităţi precum Tripoli sau Sirte, oraşul său natal.

Totuşi, acum după ce l-au expulzat pe colonel, prelungirea războiului continuă să-i împiedice să se bucure de avantajele comerţului cu hidrocarburi care să se reflecte într-o ameliorare a nivelului de trai sau a infrastructurilor.

Gunoaiele zac fără să le strângă nimeni în zonele din centrul oraşului, ţevile se sparg dar nu are cine să le repare, iar problemele urbei sunt tot mai mari, lucru vizibil şi în numărul mare de copii care cerşesc pe stradă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close