Proiectul „Turism balnear şi de agrement – Mangalia”, inaugurat de ministrul Elena Udrea

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a participat, joi, în sudul litoralului, la inaugurarea obiectivelor realizate prin proiectul „Turism Balnear şi de Agrement – Mangalia”.

Proiectul de infrastructură, finanţat prin programul Phare 2006 Coeziune Economică şi Socială – Proiecte Mari de Infrastructură Regională, a fost definitivat în decursul a 18 luni, valoarea totală a investiţiei fiind de peste 4,4 milioane de euro, fără TVA, din care 3.734.429,16 euro finanţare nerambursabilă (fonduri Phare şi buget naţional).

În cadrul proiectului a fost amenajat şi ecologizat drumul de legătură, pe patru benzi, între staţiunile Venus şi Saturn, au fost amenajate cinci bazine de ape mezotermale sulfuroase şi parcul de distracţii cu o suprafaţă de 1,3 hectare şi o parcare auto cu peste 150 de locuri.

Primarul Claudiu Tusac a declarat că amenajarea acestor bazine este un prim pas spre valorificarea potenţialului balnear al zonei care să impună, în perioada următoare, Saturn şi Venus ca staţiuni balneare reprezentative, de interes naţional şi internaţional.

Citeste si:  Elena Udrea a pierdut defintiv procesul în care cerea daune senatorului PSD Olguţa Vasilescu

În cadrul proiectului de amenajare a zonei au mai fost realizate investiţii pentru îmbunătăţirea sistemului de reţele edilitare (alimentare cu energie electrică, alimentare apă şi canalizare, staţie de pompare ape pluviale, sistem de iluminat public şi ambiental).

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a subliniat că cel mai important este că se reuşeşte să se facă investiţii care să folosească turismului românesc.

„Din păcate, zona de sud a litoralului şi astăzi este subiect de critici pentru că aici turismul a căzut mult în ultimii 20 de ani, s-a dezvoltat partea de Mamaia şi, din păcate, pe sudul litoralului nu am reuşit să ţinem pasul cu ceea ce s-a întâmplat în staţiunea Mamaia şi standardul nostru este mai ridicat şi decât ce se întâmplă în staţiunea Mamaia. Noi ne-am dori ca turismul românesc de litoral să însemne mult mai mult, iar pe sud cred că avem potenţialul turistic de a dezvolta măcar, aşa cum ne amintim mulţi, că arăta turismul la nivelul anilor „90. Pentru asta trebuie bani pentru investiţii, dar în acelaşi timp şi proiecte”, a arătat ministrul.

Citeste si:  CNAS: 5,5 milioane carduri au fost predate asiguraţilor

De asemenea, ea a precizat că „fondurile europene se dau în ordinea în care se depun proiectele”, subliniind că „un proiect depus dacă este bun primeşte finanţare”.

„O întârziere poate atrage riscul ca proiectul respectiv, chiar bun fiind, să nu poată să fie finanţat pentru că şi banii europeni se termină, nu sunt nelimitaţi. În ceea ce priveşte banii de la ministerul nostru cam sunt pe terminate, pentru că toată lumea a înţeles că are oportunitatea de a atrage fonduri europene, mă refer la primării şi consilii judeţene. Toţi au înţeles că ai şansa de a atrage fonduri europene pentru proiecte şi toată lumea a depus proiecte, asta e foarte bine, înseamnă că o să avem pe ce cheltui banii, sigur rămâne să-i şi cheltuim transparent şi legal ca să nu avem probleme cu Comisia Europeană”, a mai spus ministrul Turismului.

Citeste si:  Monumentul ţepuirii neamului

„Turism fără investiţii nu se poate, investiţii în infrastructură şi în promovare. Pe lângă investiţiile în infrastructură aveţi nevoie de evenimente de promovare, acţiuni de promovare. (…) Încă mai credem în şansa litoralului românesc, credem că litoralul românesc poată se redevină competitiv pentru că aici aveţi şi resurse de turism balnear. Nu se poate să nu simţim o creştere de turişti în perioada următoare”, a afirmat Elena Udrea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close