EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Italia: dezvăluirile unui fost angajat al Parlamentului pot declanşa un scandal imens privind cheltuielile parlamentarilor

Parlamentarii italieni, cei mai bine plătiţi din Europa, sunt implicaţi într-un scandal extrem de jenant cu privire la cheltuielile făcute, care ameninţă să cuprindă clasa politică, relatează The Independent în ediţia de marţi (19 iulie 2011).

Ca şi în multe alte scandaluri, există unele mici detalii care rămân în minte, comentează publicaţia britanică.

Dacă în cazul scandalului privind cheltuielile parlamentarilor britanici s-a aflat că un parlamentar a cerut bani nejustificat pentru un coteţ de lemn pentru raţe, în cazul italienilor, exemplul picant de cheltuieli nejustificate priveşte coafezele parlamentarilor, toate nouă plătite fiecare cu 11.000 de euro pe lună.

Acest exemplu de beneficii de care se bucură parlamentarii din Italia face parte dintr-o serie de dezvăluiri jenante, furnizate de un fost angajat nemulţumit al Parlamentului, care s-a autodenumit „Spider Truman”, pe o pagină de Facebook intitulată „Secretele societăţii din Montecitorio”, aluzie la Palatul Montecitorio, sediul Camerei Deputaţilor din Italia.

Truman, care a fost descris drept un „Julian Assange” italian, a dezvăluit, de asemenea, modul în care familiile şi prietenii parlamentarilor se bucură de zboruri gratuite prin intermediul agenţiei de turism a parlamentarilor, beneficiază de tarife reduse la companiile telefonice, dar şi cum parlamentarii se pot baza pe escorta poliţiei pentru a-şi face drum prin mulţime atunci când ei sau familiile lor vor să meargă la cumpărături.

El a susţinut, de asemenea, că mulţi deputaţi raportează că le-au fost furate computerele sau alte echipamente scumpe, doar pentru a putea solicita în mod fraudulos bani pentru a le înlocui.

Criticii bloggerului, descris de către site-ul de bârfe politice Dagospia drept un „fost lacheu”, remarcă că acesta nu a furnizat încă nume şi că are cu siguranţă de plătit poliţe după ce a fost demis dintr-o slujbă la Parlament.

Pe de altă parte, formaţiunea de centru stânga „Italia Valorilor” şi militanţii săi anti-corupţie, cum ar fi liderul Antonio Di Pietro, atât de obişnuită să invoce argumente morale în faţa unor manevre dubioase juridice care par menite să-l avantajeze pe premierul Silvio Berlusconi, nu a făcut până în prezent niciun comentariu despre dezvăluiri.

Cu toate acestea, informaţiile apărute par să alimenteze dispreţul publicului pentru politicieni. În termen de 48 de ore de la creare, pagina de Facebook menţionată a avut 250.000 de membri, dintre care mulţi au postat comentarii răutăcioase şi, în unele cazuri, grosolane la adresa parlamentarilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata