EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Petrom şi gigantul ExxonMobil îşi intensifică explorările în Marea Neagră, pentru căutarea petrolului

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea iniţiată de Ministerul Economiei privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare a acordului de concesiune pentru perimetrul XIX-Neptun din Marea Neagră către OMV Petrom şi Exxon, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

– La câteva ore după ce guvernul a făcut publică această prelungire, Petrom a anunţat că alături de gigantul american ExxonMobil vor fora anul acesta prima sondă de explorare de apă adâncă din Marea Neagră.

 

„Astăzi am prelungit cu 5 ani perioada de explorare în cadrul acordului de concesiune încheiat între ANRM şi OMV Petrom şi Exxon. Hotărârea vizează perioada de explorare, nu de exploatare şi dezvoltare”, a subliniat şeful Guvernului.

De asemenea, Dorin Cojocaru, director general în Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, a precizat că acesta este al doilea act adiţional de prelungire a perioadei de explorare la Acordul de concesiune încheiat în anul cu 2000. Astfel, prin această Hotărâre se acordă o a doua prelungire de 5 ani pentru perioada de explorare începând cu anul 2013, după ce o primă prelungire de 5 ani la perioada prevăzută iniţial de 9 ani fusese acordată pentru intervalul 2009-2013.

Tot ce s-a desfăşurat până acum pe acest perimetru a fost în apă cu adâncime de până la 100 metri, însă 60% din perimetru este cu apă adâncă peste 100 metri”, a precizat Cojocaru

„La momentul actual, în România, nu au fost săpate sonde în zona mării cu adâncimea de peste 100 de metri. A fost nevoie de intervenţia unor firme străine ca Exxon-ul care deţine aceste instalaţii de forat care nu sunt stabilite pe fundul mării, ci pur şi simplu plutesc pe suprafaţa mării. şi de acolo se sapă sondele în verificarea resurselor şi rezervelor de petrol„, a explicat Dorin Cojocaru.

„Intrarea într-o nouă etapă a explorării blocului Neptun este un pas foarte important şi confirmă angajamentul nostru pentru atingerea potenţialului pe segmentul de explorare şi producţie în România. Trebuie să avem în vedere că zona românească de apă adâncă a Mării Negre nu a fost încă explorată, iar activitatea de explorare în apă adâncă are un risc al investiţiilor ridicat. În general, costurile de explorare şi dezvoltare la mare adâncime sunt de câteva ori mai ridicate decât cele onshore„, a declarat Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.

O delegaţie a companiilor Exxon Mobil şi OMV – Petrom i-a prezentat, la începutul lunii iunie, preşedintelui Traian Băsescu, planurile de acţiune şi de investiţii pentru următorii ani în perimetrele concesionate la Marea Neagră. Preşedintele Băsescu şi-a exprimat atunci încrederea în obţinerea unor rezultate bune, dată fiind experienţa Exxon în domeniul forajelor marine în ape de mare adâncime.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata