EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

MCSI: Poşta Română şi-a respectat angajamentele luate în faţa FMI

Compania Naţională ‘Poşta Română’ /CNPR/ şi-a respectat obligaţiile menţionate în acordul cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, în care se prevedea concedierea a 70 de angajaţi din sectorul administrativ şi închiderea unui număr de 900 subunităţi poştale, este concluzia pe care ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a prezentat-o în cadrul unei întrevederi avute vineri cu oficialii FMI şi ai Comisiei Europene /CE/.

Potrivit unei informări a MCSI, scopul discuţiilor de la Bucureşti a fost evaluarea modului în care ministerul de resort şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în cadrul acordului de tip preventiv, semnat între statul român şi FMI, cu privire la CNPR.

Prevederile acordului referitoare la Poşta Română vizează reducerea personalului administrativ cu un număr de 70 de angajaţi, închiderea unui număr de 900 subunităţi poştale, reorganizarea şi modernizarea CNPR conform HG 572/2010 privind aprobarea strategiei de restructurare şi modernizare a Companiei.

La jumătatea acestei luni, Daniel Neagoe, director general al CNPR şi preşedintele Consiliului de Administraţie al instituţiei, afirma, într-o conferinţă de presă, 1.400 de posturi vor fi închise în Poşta Română, iar persoanele de pe funcţiile respective vor fi redistribuite către cele două noi societăţi ce vor fi înfiinţate, respectiv o bancă şi un broker de asigurări.

‘S-a luat decizia de reorganizare a Poştei prin internalizarea a şapte unităţi teritoriale şi renunţarea la 146 posturi de conducere, care a însemnat o reducere medie lunară de 110.000 lei.

Au fost închise 900 de subunităţi poştate într-o primă etapă, iar în etapa a doua urmează să se închidă alte subunităţi, acest lucru însemnând o economie de 12 milioane euro/an. S-a luat în calcul înfiinţarea a două societăţi comerciale noi: una de asigurări şi alta de dezvoltare a serviciilor bancare. Nu am discutat despre disponibilizarea de oameni, ci de închiderea unor posturi. Oamenii vor fi redistribuiţi către cele două societăţi nou înfiinţate. Este vorba despre 1.400 de posturi în acest caz’, a explicat Neagoe.

CNPR a raportat, în primele cinci luni ale anului, o scădere importantă a pierderilor de la 76 milioane lei, în 2009, la o valoare de 4,3 milioane lei.

Şeful Poştei Române a anunţat că, din iulie a.c., instituţia pe care o conduce va intra pe profit.

Vineri, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a anunţat că peste 3.000 de persoane din Federaţia Naţională a Sindicatelor Lucrătorilor din Poştă şi Telecomunicaţii şi alţi sindicalişti BNS vor protesta în stradă faţă de disponibilizările din Poşta Română.

Liderul sindical a afirmat că disponibilizările din Poşta Română sunt un fals pas de restructurare, care amână luarea unor măsuri corecte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata