EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Votul privind arestarea unui deputat din partidul lui Berlusconi, o alegere ce va schimba viitorul centrului-dreapta

Problema morală a explodat în majoritatea de centru-dreapta din Camera Deputaţilor din Italia şi s-a transformat într-o problemă politică dramatică.

Votul favorabil al Palatului Montecitorio privind autorizarea arestării deputatului Alfonso Papa, din partidul Poporul Libertăţii /PdL, centru-dreapta/ al premierului Silvio Berlusconi, în cadrul aşa-numitei anchete de corupţie ”P4” a procuraturii din Napoli, a săpat o prăpastie între Berlusconi şi Liga Nordului, punându-l la colţ pe premier, comentează un editorial publicat de cotidianul Il Sole 24 Ore în ediţia de joi (21 iulie 2011).

De 27 de ani Camera Deputaţilor nu a mai acordat autorizarea arestării unui deputat. A făcut¬o miercuri, datorită votului favorabil al parlamentarilor din Liga Nordului, în cadrul unei alegeri ale cărei consecinţe vor fi grele şi destinate să modifice, mai devreme sau mai târziu, relaţiile politice în cadrul centrului-dreapta.

Premierul a înţeles acest lucru înaintea tuturor atunci când instinctiv a spus: „Acesta este un vot împotriva mea”.

Afirmaţia este adevărată. În calculele conducerii PdL, votul secret trebuia să-l salveze pe deputatul anchetat şi odată cu el şi structurile interne ale centrului-dreapta. S-a întâmplat contrariul.

Liga Nordului a mers în mare măsură pe cont propriu – un tribut adus liniei propuse de ministrul de interne Roberto Maroni – şi nu se poate exclude faptul ca, în însuşi partidul berlusconian cineva să fi jucat împotriva lui Papa pentru a-l lovi pe premier.

De altfel, este cunoscut faptul că există o frondă anti-Berlusconi în PdL: foarte prudentă şi tăcută, ea acţionează subteran. Şi ce ocazie mai bună decât un vot secret cu privire la chestiunea morală de a slabi poziţia premierului?

Paradoxul este că teroarea lui Berlusconi de a nu se reveni la anii ’92, ai „Tangentopoli” şi ai supremaţiei magistraturii în Parlament, riscă să prindă contur. La vremea aceea, „Prima Republică” a căzut pe cale judiciară.

De data aceasta, într-un context diferit, votul împotriva lui Papa, cu aerul său justiţiar, semnalează în esenţă o nevoie urgentă de standarde etice din partea unei majorităţi transversale: de la Liga Nordului la Uniunea Creştin Democrată de Centru /UDC/ şi până la centrul¬stânga.

Atâta urgenţă dezvăluie, la rândul său, teama de opinia publică, de acel resentiment extins de pe web (a se vedea succesul misteriosului „SpiderTruman”, care a dezvăluit risipa parlamentarilor) şi care se califică drept mişcare anti-castă.

În realitate, o ofensivă anti-politică, a cărei anvergură este accentuată de greşelile scandaloase ale clasei politice într-o perioadă de criză economică. În alte vremuri, Berlusconi ar fi sărit cu bine hopul şi apoi l-ar fi îmblânzit.

Astăzi, el apare drept un lider asediat şi de ce în ce mai slab. În această privinţă are dreptate: votul Camerei este unul împotriva sa. Dar nu este singura constatare a zilei.

Şi în chestiunea gunoaielor din Napoli se pune întrebarea unde este leadership-ul şi capacitatea de a impune şi de a face respectată o disciplină politică în cadrul coaliţiei? /Liga Nordului nu şi-a dat acordul privind proiectul de lege al guvernului care ar fi urmat să rezolve problema gunoaielor din Napoli n.red/.

Spectacolul unei componente parlamentare care pune în dificultate propriul guvern pe o temă crucială pentru imaginea Italiei precum gunoaiele din Napoli, vorbeşte de la sine. În scopul evaluării viitorului legislativului şi a stării de sănătate a executivului, acest episod este aproape la fel de grav precum afacerea Papa.

Nu trebuie să se uite nici ce s-a întâmplat la Palatul Madama /Senat/, unde senatorul Alberto Tedesco, din Partidul Democrat /PD, centru-stânga/ a fost salvat de autorizarea cererii de arest la domiciliu cerută de procuratura din Bari în cadrul anchetelor privind sănătatea din Puglia, spre deosebire de colegul său din Camera Deputaţilor.

Explicaţia acreditată vorbeşte despre un anumit număr de voturi ale PD, PdL şi Ligii Nordului în cadrul scrutinului secret. Cu alte cuvinte, PD face joc dublu: sever în Camera Deputaţilor când se pune problema de a lovi un adversar politic şi abil şi ipocrit în Senat atunci când trebuie să salveze un exponent propriu.

PD susţine însă că voturile pentru salvarea lui Tedesco au venit de la Liga Nordului. Cu alte cuvinte, ce nu a vrut să facă Liga în Camera Deputaţilor, a făcut în Senat.
Informaţia zilei vine însă de la Palatul Montecitorio.

Pierderea coeziunii majorităţii cu privire la problema morală şi la gunoaiele din Napoli deschide uşa oricărei ipoteze, inclusiv a unei crize de guvern în viitorul apropiat.

Aceasta şi pentru că joi se votează cu privire la misiunea din Libia şi se riscă o altă fractură între PdL şi Liga Nordului asupra unui punct strategic precum politica externă şi de apărare.

Întrebarea este în continuare aceeaşi: cum crede Berlusconi că poate recupera o aparenţă de leadership? Cum se gândeşte să consolideze relaţia esenţială cu Liga, având în vedere că mesele date la proprietatea sa Arcore, de lângă Milano, nu sunt de folos?

Bulgărele alunecă şi s-ar putea transforma în avalanşă. După cum se ştie, politica nu tolerează vidul de putere. Nici Italia de astăzi nu-şi poate permite un impas prelungit, conchide editorialul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata