Mircea Geoană: Eşecul ofertei de vânzare a acţiunilor Petrom este un semnal negativ pentru economia României

Eşecul ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom confirmă obiecţiile legate de oportunitatea şi momentul vânzării, pe care le-am exprimat public, printr-o scrisoare deschisă adresată primului-ministru al României, în data de 12 iulie 2011, afirmă preşedintele Senatului, Mircea Geoană, într-un comunicat remis, vineri.

”În condiţiile vulnerabilităţilor din zona Euro şi din Uniunea Europeană, rezultatul subscripţiilor arată lipsa de adecvare şi de viziune economică a Guvernului. Mai mult, eşecul dezvăluie percepţia pieţelor externe asupra României, care, contrar entuziasmului guvernamental, se arată a fi foarte prudente în legătură cu ţara noastră”, afirmă Geoană.

Citeste si:  CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică, în creştere uşoară în iulie, faţă de iunie

În opinia preşedintelui Senatului, faptul că nu s-a reuşit obţinerea unui nivel al subscripţiilor de peste 80% pentru una dintre cele mai profitabile companii din România, în condiţiile în care preţul minim stabilit era sub cel al pieţei, este ”un semnal negativ în legătură cu viitoarele evoluţii ale economiei româneşti”.

Mircea Geoană afirmă că investiţiile străine în sectorul energetic, precum cea din perimetrul Mării Negre a OMV Petrom în asociere cu Exxon, sunt cu atât mai valoroase şi se cer încurajate de către autorităţile române.

Citeste si:  La Constanţa "se plămădeşte" copoiul dobrogean - cea de a cincea rasă canină românească

”Sper ca guvernanţii să tragă concluziile necesare din acest insucces şi să-şi reevalueze intenţiile legate atât de vânzarea acţiunilor Petrom, cât şi de vânzarea de pachete de acţiuni la alte companii de stat. Dacă ni se spune că România nu este în situaţia Greciei şi că nu este disperată să-şi vândă activele la orice preţ şi în orice condiţii, atunci încurajez Guvernul să-şi păstreze participaţiile în companiile din sectoare strategice şi să eficientizeze societăţile de stat, asigurând un management performant şi eliminând orice formă de clientelă şi control politic”, spune Geoană în comunicat.

Citeste si:  Lucian Anghel (BCR): Costul social plătit de România pentru lipsa educaţiei economico-financiare va fi mare

El subliniază că într-un context intern şi internaţional dificil, statul român ”are datoria de a se întări şi de a-şi proteja cetăţenii, nu vânzând, ci consolidându-şi influenţa în domenii strategice pentru economia sa”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close