Reuniune de urgenţă a FAO luni – 25 iulie, pentru a stopa „foametea ucigaşă” care a cuprins Africa

Organizaţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) a convocat pentru luni ( 25 iulie) la Roma o reuniune de urgenţă pentru a veni în ajutorul a 12 milioane de persoane afectate de secetă şi pentru a stopa o foamete ucigaşă, informează AFP.

Potrivit ONU, zeci de mii de persoane au murit în ultimele săptămâni, victime ale secetei care afectează toată regiunea: Somalia, Etiopia, Kenya, Djibuti, Sudan şi Uganda.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut acordarea de urgenţă a 1,6 miliarde de dolari doar pentru Somalia, unde copii şi adulţi mor în fiecare zi într-un ritm terifiant. Întârzierile pot contribui la şi mai mulţi morţi, a avertizat el, în condiţiile în care agenţiile ONU nu au primit decât jumătate din suma necesară programelor de asistenţă.

Aproape jumătate din populaţia Somaliei, 3,7 milioane de persoane, este în situaţie de criză alimentară. În două regiuni din sud a fost declarată foamete de către Naţiunile Unite, care vorbesc de cea mai gravă criză alimentară din Africa din ultimii 20 de ani. Agenţiile specializate ale ONU caută, de asemenea, o cale de a livra ajutor alimentar, în timp ce celelalte două regiune cele mai afectate se află sub controlul insurgenţilor islamişti shebab, care interzic accesul organizaţiilor umanitare.

Pentru a înfrunta criza regională, numai FAO a cerut 120 de milioane de dolari suplimentari pentru Cornul Africii, din care 70 de milioane pentru Somalia şi 50 de milioane pentru Etiopia, Kenya, Djibuti şi Uganda.

În afară de secetă şi războiul civil, care au împins pe drumul exilului sute de mii de somalezi, criza a fost exacerbată de explozia preţurilor la carburant şi la produsele alimentare.Până la 90% din şeptel a fost decimat în anumite părţi ale regiunii.

În Etiopia, Kenya şi Somalia, numărul copiilor victime ale malnutriţiei acute este estimat la 2,23 de milioane. Numărul copiilor care riscă să moară în Cornul Africii dacă un ajutor urgent nu le este acordat rapid este estimat la 720.000.

Starea de foamete este decretată când cel puţin 20% din gospodării se confruntă cu grave penurii alimentare, când nivelul de malnutriţie acută depăşeşte 30% şi când, din 10.000 de persoane, mor zilnic cel puţin 2 persoane.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.