Valoarea exporturilor de bovine, ovine şi caprine, în creştere cu 42% în primele patru luni

Valoarea exporturilor de bovine, ovine şi caprine s-a ridicat la 63,5 milioane de euro, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2011, în creştere cu aproape 42 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 18 ori mai mare decât cea a importurilor de animale vii din aceste specii, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Animalele vii din specia bovină au fost exportate atât în ţările comunitare, cât şi în cele extracomunitare, într-o cantitate de 16.646 tone, în valoare de 32,9 milioane euro, în timp ce exporturile de oi şi capre au fost de 11.879 tone, totalizând 30,639 milioane euro.

Citeste si:  Mănăstireanu(ANSVSA): România va putea exporta ovine vii în Turcia după ce fermele de carantină vor fi agreate de experţii turci

Potrivit datelor MADR, importurile de animale vii (bovine, ovine/caprine) au fost de numai 3,53 milioane de euro, în cazul bovinelor acestea totalizând 1.311 tone (3,3 milioane euro), iar cele de ovine/caprine – 60,9 tone (164.158 euro).

În privinţa porcilor vii, România are deocamdată interdicţie pe piaţa comunitară în privinţa exporturilor din cauza evoluţiei pestei porcine clasice, dar în ţările din afara spaţiului comunitar au fost exportate 20,6 tone de animale vii din această specie, în valoare de 48.800 euro. Importurile de porci vii au totalizat la patru luni 12,78 milioane de euro, sumă care a adus pe piaţa românească peste 6.959 tone de porci vii.

Citeste si:  Suntem ameninţaţi de cel mai periculos vulcan din istorie?

Potrivit datelor MADR privind comerţul cu produse agroalimentare, în perioada menţionată, au mai plecat pe piaţa externă cai, măgari, catâri şi bardoţi vii, în valoare de 51.808 euro, respectiv 46,8 tone, importurile din aceste specii fiind nesemnificative.

De pe piaţa externă au mai fost aduse în primele patru luni ale anului circa 1.314,6 tone de găini, raţe, gâşte, curcani şi bibilici vii, în valoare de peste 8,8 milioane de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close