Breivik solicită demisia guvernului norvegian şi abdicarea regelui Harald al V-lea

Autorul dublului atentat de la 22 iulie din Norvegia, Anders Behring Breivik, solicită demisia guvernului şi a Statului Major, dar şi abdicarea regelui Norvegiei pentru a le face mai multe mărturisiri anchetatorilor, relatează televiziunea publică norvegiană NRK, preluată de AFP.

Pe lângă demisia premierului Jens Stoltenberg şi abdicarea lui Harald al V-lea, extremistul norvegian de 32 de ani a cerut să fie numit în fruntea armatei, în timpul celui de-al doilea interogatoriu desfăşurat vineri, a precizat NRK sâmbătă seară. Cu toate că poliţia a refuzat să îi facă pe plac, autorul carnagiului ce s-a soldat cu 77 de morţi la Oslo şi pe Insula Utoeya a cooperat în cele din urmă în timpul interogatoriului ce a durat zece ore.

Sâmbătă, într-un interviu acordat AFP, şeful anchetei judiciare Paal-Fredrik Hjort Kraby a declarat că Behring Breivik s-a arătat ‘foarte dispus’ să răspundă întrebărilor poliţiei, cu excepţia unui singur domeniu: celelalte ‘celule’ ale organizaţiei sale despre care a vorbit anterior.

Aflat în detenţie provizorie într-o închisoare de înaltă securitate pentru o perioadă de opt săptămâni ce poate fi prelungită, Behring Breivik urmează să fie supus unor examinări psihiatrice pentru a se stabili dacă poate răspunde penal, expertiza a doi medici norvegieni urmând să fie predată până în noiembrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.