Rezultatul anchetei: parcarea de la Sarmizegetusa Regia a fost executată fără autorizaţiile legale. Situl arheologic a fost afectat „iremediabil”

– Parcarea din faţa zidului de vest al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei, a fost executată fără să existe autorizaţie de construire, fără descărcare şi supraveghere arheologică, iar zona este una cu interdicţie pentru lucrări, se arată în raportul comisiei Prefecturii Hunedoara care a efectuat o anchetă administrativă în acest caz.

O sinteză a raportului a fost prezentată, luni, de prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, acesta menţionând că documentul a fost trimis ministerelor Culturii, Mediului şi Administraţiei şi Internelor.

„Concluziile comisiei au relevat probleme deosebite în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor de modernizare a drumului judeţean Costeşti – Sarmizegetusa, în principal din cauza lipsei autorizaţiei de construcţie şi avizelor de specialitate din punct de vedere al mediului şi culturii. Aceste lucrări nu s-au realizat sub stricta supraveghere a specialiştilor de mediu şi a celor de la Direcţia Judeţeană de Cultură, cum prevede legea. Lucrările efectuate nu respectă, în niciun fel, legalitatea„, a declarat prefectul Attila Dezsi.

Citeste si:  Ion Luca Caragiale, 160 de ani de la naştere

Raportul comisiei de anchetă mai arată că amplasamentul parcării de 3.000 de metri pătraţi a fost stabilit chiar în apropierea zidului de vest al cetăţii dacice, poziţia fiind „extrem de vulnerabilă” pentru acesta. Documentul precizează că executarea fără supraveghere arheologică a lucrărilor a compromis vestigiile din perimetrul exterior al zidului.

Comisia de anchetă a mai relevat şi faptul că Primăria comunei Orăştioara de Sus, pe raza căreia se află cetatea Sarmizegetusa Regia, a emis ilegal o autorizaţie de construire în anul 2005, fără să aibă la bază o expertiză tehnică şi nici acordul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Hunedoara.

Citeste si:  Cetatea Hotinului

Deoarece prin executarea parcării a fost afectat „iremediabil” situl arheologic pe o adâncime de doi metri, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii formarea unei comisii de experţi care să analizeze situaţia creată.

Potrivit prefectului judeţului Hunedoara, firma care a executat parcarea din faţa zidului cetăţii Sarmizegetusa Regia şi Consiliul Judeţean Hunedoara în calitate de beneficiar riscă sancţiuni administrative sau penale.

Parcarea din perimetrul exterior al cetăţii dacice din Munţii Orăştiei a fost făcută în prima parte a lunii iulie, lucrarea fiind descoperită de o delegaţie a Comisiei Naţionale de Arheologie care efectua o vizită în judeţul Hunedoara. Specialiştii au observat că muncitorii săpaseră până în apropierea zidului monumentului istoric, iar pe drumul spre cetate fuseseră construite scări din bucăţi de piatră.

Citeste si:  Premierul le cere miniştrilor să le aplice sancţiuni beneficiarilor care întârzie implementarea proiectelor din fonduri europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a dispus încetarea lucrărilor, iar Corpul de control al instituţiei a început o anchetă administrativă.

Comisia Naţională de Arheologie a decis, pe 12 iulie, să solicite Ministerului Culturii declanşarea unui anchete în cazul parcării şi scărilor construite în faţa zidului exterior al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, dar şi readucerea zonei afectate de lucrări la stadiul iniţial.

CITITI SI

De ce este atât de valoroasă Sarmizegetusa? – câteva lămuriri pentru toţi cei care se întreabă “oare ce-i adunătura aia de bolovani?”

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close