Apartamentele s-au ieftinit cu 10,9% în ultimele 12 luni

 Preţul mediu al apartamentelor, la nivel naţional, a scăzut în ultimele treizeci de zile, ajungând la o valoare de 1.026 euro/mp util, cu 0,8% mai mică decât cea înregistrată în iunie, conform indicelui calculat de site-ul imobiliare.ro.

,,Indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară arată însă tendinţe diferite. Asistăm la creşteri de preţ în Constanţa, Iaşi şi Timişoara, în contrast cu evoluţiile din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Ploieşti’, a spus Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

În comparaţie cu iulie 2010, când Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.151 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 10,9% mai mici. În majoritatea oraşelor, evoluţiile au fost diferite pe cele două segmente – noi şi vechi.

Pentru Bucureşti, indicele imobiliare.ro arată, pentru luna iulie, o valoare medie de 1.162 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, înregistrând o scădere de 1,4%. Spre deosebire de alte oraşe, preţul apartamentelor noi din Capitală a înregistrat o scădere importantă, de 4,1%. Mai puţin dinamic s-a dovedit a fi segmentul unitatilor vechi a caror pret a înregistrat o crestere de 0,6%.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna iulie la valoarea de 1.350 euro/mp util, în scădere cu 4,1% faţă de luna iunie. Totodată, apartamentele noi sunt cu 5,4% mai ieftine decât în 2010.

Citeste si:  Legea dării în plată a crescut preţurile la apartamente la nivel naţional

În iulie, apartamentele vechi din Capitală s-au scumpit cu 0,6%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.106/euro mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioada a anului 2010, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 6,2%.

Preţurile apartamentelor din Braşov au scăzut în luna iulie, conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare având o valoare de 862 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,1% mai puţin decât în luna iunie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2010, apartamentele scoase la vânzare sunt cu 5% mai ieftine.

Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 915 euro/mp şi a crescut în ultimele treizeci de zile cu 2%. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari a înregistrat o scădere de 0,3%.

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a înregistrat o scădere de 4,7% în iulie, aceasta fiind cea mai mare diferenţă de preţ înregistrată în ultimele treizeci de zile de indicele calculat la nivel de oraş. Preţul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca are, în prezent, valoarea de 943 euro/mp util, cu 7,8% mai puţin decât cea înregistrată în urma cu 12 luni.

Citeste si:  Preţurile locuinţelor, în scădere după aplicarea Legii dării în plată

Scăderea preţurilor a fost resimţită mai ales pe segmentul apartamentelor noi, segment care a influenţat evoluţia indicelui general la nivelul oraşului. Acestea s-a ieftinit cu peste 7% în ultimele treizeci de zile, până la 916 euro/mp.

Preţurile cerute pe segmentul rezidenţial din Constanţa au crescut în ultimele treizeci de zile, până la 955 euro/mp util, în creştere cu 1,5% faţă de luna iunie. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a cunoscut o creştere de 5,4% de la 912 euro/mp util până la 961 euro/mp util. Tendinţa s-a păstrat şi în cazul apartamentelor vechi al căror preţ mediu pe metru pătrat util a înregistrat, în iulie, o creştere de 0,5%, atingând valoarea de 953 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu 5,2% mai mici.

Apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au scumpit cu 2,6% în iulie. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru această lună a urcat din nou peste pragul de 800 euro, pâna la 820 euro/mp util. Diferenţa de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 s-a contractat, aceasta fiind în prezent de 3,6%. Apartamentele noi s-au scumpit în intervalul analizat cu 6,3%. Preţul mediu pentru această categorie este de 914 euro/mp util, cu 3% mai mare decât în urma cu 12 luni.

Citeste si:  Ultima zi pentru depunerea bilanţului pe 2011

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi a înregistrat în iulie, o valoare medie de 855 euro/mp util, în creştere cu 0,8%, faţă de luna iunie.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2010, preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare în Iaşi sunt cu 4,9% mai mici. Tendinţa de scumpire a fost dată de evoluţia preţului apartamentelor noi, care a crescut cu 2,9% în ultimele treizeci de zile, în timp ce preţul apartamentelor vechi a cunoscut o scădere de 0,6% în acelaşi interval.

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti înregistrează, în luna iulie, o valoare medie de 865 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare. Apartamentele s-au ieftinit, astfel, cu 3,6% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu iulie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 10% mai mici.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close