România, ruptă în două. Cum este văzută economia din afară şi cum este resimţită de români

Agenţia de rating Fitch plasează România pe radarul investiţiilor sigure, Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, afirmă că activitatea economică se revigorează, iar PIB-ul ar putea să crească cu 1,5% în acest an, iar analiştii băncilor încep să revizuiască în urcare estimările de creştere economică din 2011.

Aşa arată partea plină a paharului, un optimism care l-a determinat şi pe preşedintele Traian Băsescu să spună, citând datele analiştilor, că România stă mult mai bine decât alte ţări din Europa. De cealaltă parte, în companiile româneşti care se luptă pentru fiecare leu cheltuit de români situaţia nu se mai vede la fel de roz, iar semnele de revenire întârzie să apară. Vânzările de maşini nu-şi revin, imobiliarele continuă să fie îngheţate, în timp ce creditarea se rezumă mai mult la refinanţări şi la capital de lucru pentru companii. Când îşi revine consumul şi când va reveni apetitul de investiţii al antreprenorilor români? Cel mai devreme – în şase luni, dar cel mai sigur – din primăvară, scrie ZF.ro.

Citeste si:  Leul, cea mai mare apreciere a unei monede din Europa faţă de euro, în decembrie

„Unde sunt semnele astea pozitive de care spuneţi, pen­tru că noi nu le prea vedem!” Aşa au răspuns ieri câţiva antreprenori români la întrebările ZF legate de momentul în care semnele pozitive la extern vor ajunge şi la nivel intern.

„În consum este din ce în ce mai rău de la lună la lună, iar consumatorul a devenit 100% dependent de preţ”, spune Raul Ciurtin, preşedintele Alba­lact, cel mai mare producător local din industria laptelui – o piaţă de aproape un miliard de euro anual.

Citeste si:  Băuturile alcoolice tari interzise în aeroporturile din Moscova

Pentru situaţia din retail, care continuă să scadă cu peste 5% de la începutul anului, în timp ce inflaţia trece de 8%, definitorii sunt cozile la care oamenii stau câteva ore pentru un litru de ulei gratis sau două kilograme de zahăr la preţ de unu. „Pentru a vedea o revenire a consumului văd două soluţii: fie să scadă preţurile la raft, dar asta nu se poate face decât prin scăderea TVA – şi nu există semnale în acest sens -, fie prin majorarea salariilor„, a mai spus Ciurtin.

Citeste si:  În Bulgaria nu s-au mutat mii de firme din Romania, ci doar 284
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata